Aktualnie czytasz:
5 sposobów na pyszny jarmuż. Zobacz dlaczego warto go jeść
0

Jarmuż to modna ostatnio roślina, która przez długie lata w Polsce stanowiła głównie dekorację talerzy. W ostatnim czasie jednakże wzrasta świadomość jego zalet, a ich lista jest naprawdę długa.

Jarmuż pozytywnie wpływa na wzrok, a konkretniej zawarte w nim witaminy A oraz C. Jarmuż chroni przed wrzodami oraz wzmacnia układ sercowo-naczyniowy.
Jarmuż jest odmianą kapusty, można więc inspirację na przepisy z jarmużu czerpać z przepisów na kapustę. Można go jeść na surowo, na zimno oraz na ciepło po poddaniu obróbce.
Pyszne są wszelkie sałatki z użyciem jarmużu. Umyty i osuszony jarmuż należy porwać na mniejsze kawałki, dodać jajko, pomidorki koktajlowe oraz szczypiorek i kilka kropel oliwy z oliwek – pomysł na zdrowe śniadanie gotowy!
Jarmuż można wykorzystać również jako nadzienie tarty. Należy podsmażyć jarmuż na patelni, doprawić go czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie wyłożyć nim na tartę przed jej pieczeniem. Polecamy również pesto z jarmużu, które jest bajecznie proste do wykonania: należy zblendować jarmuż z ząbkiem czosnku, łyżką oliwy z oliwek i świeżą bazylią. Równie dobrze jarmuż smakuje jako niecodzienna forma bigosu.

Jarmuż to również świetny składnik wszelkich koktajli owocowo-warzywnych.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%
O autorze
Zdjęcie profilowe Michał Pirowski
Michał Pirowski
Najważniejsza jest pasja. Jeszcze istotniejsze to dzielić się nią z innymi.

Podziel się opinią