Aktualnie czytasz:
Awokado – kaloryczny owoc niezbędny w Twojej diecie
0

 

Nie jest już dla większości z nas tajemnicą, że tyjemy od węglowodanów, a nie od tłuszczów. To drugie wręcz wspiera nas w walce o wymarzoną sylwetkę. Oczywiście, mowa tutaj o dobrych tłuszczach, a dokładniej o nienasyconych kwasach tłuszczowych Omega-6 i Omega-3.

Awokado mimo swojej kaloryczności (ok. 220 kcal w 100 gramach owocu!) można zaliczyć do produktów niezbędnych w każdej zdrowej diecie. To wszystko dzięki nienasyconym  kwasom tłuszczowym Omega-6 i Omega-3, które zawiera. Dodatkowo owoc może się pochwalić bogatą zawartością witaminy E, błonnika, witamin z grupy B oraz witaminy C, a nawet potasu.

To wszystko sprawia, że awokado może pochwalić się wieloma wartościowymi właściwościami. Owoc ten jedzony regularnie wpiera poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego, układu sercowo-naczyniowego, ma wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejszenie ryzyka miażdżycy, a także poprawę metabolizmu i prawidłową pracę układu pokarmowego. Ponadto, awokado jest zaliczane do produktów wspierających prawidłową pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Dzięki połączeniu kwasów tłuszczowych omega-3 i dużej dawki witaminy E awokado zapobiega, a nawet cofa objawy wczesnego stadium Alzheimera.

Gdyby tego było mało, awokado jest bogate w niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu kwas foliowy. Z tego powodu jest zalecany kobietom w ciąży i planującym powiększenie rodziny. Wśród składników tego cudownego owocu należy także wymienić glutation, uważany za jeden z najważniejszych antyoksydantów. Jest on dużym wsparciem dla poprawnej pracy wątroby, układu nerwowego i układu immunologicznego. W awokado znajdziemy także sporą dawkę luteiny, która chroni nasz wzrok, zapobiega zaćmie i zwyrodnieniom plamki żółtej.

Czy wobec tego należy jeść awokado na okrągło, na śniadanie, obiad, kolację? Ano nie. Trzeba mimo wszystko pamiętać, że owoc ten dostarcza dużą ilość kalorii. Ponadto, nadmiar kwasu omega-6 może negatywnie wpływać na rozwój i funkcjonowanie mózgu, doprowadzić do powstawania stanów zapalnych, zmian miażdżycowych i zakrzepowych oraz zaburzeń pracy serca.

Prosta zasada: wszystko w nadmiarze szkodzi – tutaj także obowiązuje.
Warto więc ograniczyć ilośc spożywanego awokado do jednego średniej wielkości owocu dziennie.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
100%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%