Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Bataty – amerykańscy kuzyni naszych ziemniaków
0

Bataty to słodka, pochodząca ze Stanów Zjednoczonych odmiana kartofli. Mimo że mocno różnią się od naszych polskich ziemniaków  możemy spokojnie wprowadzić do swojej diety nieco „amerykańskiej kuchni” bez obaw, że wyjdzie nam to boczkiem 😉

Bataty cechują się nie tylko swoim pomarańczowym kolorem i dużym, podłużnym kształtem. Warzywa te wyróżniają się na tle pozostałych odmian dużą zawartością błonnika, witamin i wielu minerałów. Przede wszystkim, bataty, podobnie jak marchew są cennym źródłem bete-karotenu. Ponadto, dostarczają  magnezu, wapnia, manganu oraz witaminy A, C i B6. Amerykańscy kuzyni naszego polskiego kartofla mogą się także pochwalić składem bogatym w naturalne cukry. Dzięki temu danie złożone z batatów dostarczy nam mnóstwa energii i zredukuje apetyt na słodycze. Z tego powodu sięgają  po nie często diabetycy – bataty poprawiają wrażliwość na insulinę i nie podnoszę poziomu glukozy we krwi.

Pod jaką postacią możemy wprowadzić bataty do swojego menu? Podobnie jak nasze polskie odmiany, gotując lub piekąc na grillu. Nadają się także idealnie do przygotowywania zup kremów i owocowo-warzywnych smoothie. Zmiksowane, przyprawione rozmarynem bataty idealnie odnajdą się także jako pasta do smarowania chleba.

Śmiało można stwierdzić, że bataty to amerykański trend, który warto podłapać 😉

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
100%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%