Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Co jeść, gdy potrzebujemy dodatkowej dawki energii?
0

Kiedy odczuwamy brak energii wiemy, że solidna dawka cukru nam pomoże jej dostarczyć. Najczęściej sięgamy wówczas po coś słodkiego i już po chwili czujemy się lepiej. Ale tylko przez chwilę. Dlaczego? Dostarczając dużą ilość glukozy do organizmu pobudzamy naszą trzustkę do pracy. W wyniku tego zostaje wydzielona insulina, a to prowadzi do ponownego spadku stężenia glukozy. Tak więc naprościej mówiąc – zjadając przekąskę z dużą ilością cukrów przez chwilę odczuwamy mocny przypływ energii po to aby po chwili znowu czuć się zmęczonym. Sama często miałam taki problem. Jak zaczęłam sobie z tym radzić? W bardzo prosty sposób. Mam opatentowanych kilka produktów, które dostarczają mi energii w dłuższym czasie i nie sprawiają, że po chwili czuję się jeszcze bardziej zmęczona.

  1. Awokado

Ten owoc z pewnością dostarczy nam energii. Składa się głównie z tłuszczów i jest wysokokalorczny. Co ciekawe, nie wpłynie negatywnie na naszą sylwetkę, wręcz przeciwnie – może nas wesprzeć w utracie wagi. Więcej na ten temat przeczytacie w osobnym artykule w całości poświęconemu tematowi awokado –> klik

  1. Banan

To chyba najpopularniejsza zdrowa przekąska, która potrafi dostarczyć nam solidnej dawki energii.  Jestem wielką fanką tych owoców i sięgam po nie bardzo często. Banany są wysokokaloryczne (100 g to ok. 90kcal) i zawierają wiele wartościowych składników takich jak: błonnik, witamina C, witaminy z grupy B, potas, cynk, fluor, jod, mangan, selen, niacynę, miedź, wapń, fosfor, żelazo i sód.  Wiadomo, każdy szanujący się sportowiec je banany 😉 Więcej na temat bananów znajdziecie w osobnym artykule –> klik

  1. Orzechy

Orzechy są wysokokaloryczne (100 g orzechów to ok. 600 kcal) dzięki czemu także wysokoenergetyczne. Właśnie dlatego idealnie się sprawdzą w sytuacji kiedy odczuwamy brak energii. Orzechy zawierają duże ilości białka, kwasów tłuszczowych i składników odżywczych. Są źródłem aminokwasu (argininy), który pozytywnie  wpływa na ukrwienie tkanek i przepływ krwi. Jeżeli więc Wasz organizm potrzebuje kalorii, dostarczcie mu  ich razem z innymi wartościowymi składnikami

  1. Olej kokosowy nierafinowany

W jakiej postaci? Ja go zwyczajnie zjadam łyżeczką – jedna łyżeczka dziennie. Dlaczego? Ponieważ ponad 90% składu oleju kokosowego to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe natomiast tłuszcze zwierzęce składają się z długołańcuchowych kwasów tłuszczowym. Ma to ogromny wpływ na właściwości tłuszczów. Średniołacuchowe kwasy tłuszczowe są wchłaniane bezpośrednio z jelita do wątroby. Szybko się rozkładają, a dzięki temu nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Tak więc dostarczają nam energii nie powodując jednocześnie wzrostu niepotrzebnej oponki.

Naturalnie, jeżeli chcemy to znajdziemy dużo więcej zdrowych, energetycznych produktów. Te powyższe nie są jedyne i najważniejsze. Mnie jednak szczególnie posmakowały i już się z nimi na pewno nie rozstanę 🙂

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
100%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%

Podziel się opinią