Węglowodany to – obok białka i tłuszczów – jeden z elementów codziennej diety, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W ostatnich latach nastała moda na niesłuszne przekonanie, że węglowodany tuczą i należy je drastycznie ograniczać. 

Węglowodany to organiczne związki chemiczne. Składają się z atomów węgla, wodoru oraz tlenu. Dzielą się na cukry proste i cukry złożone.

Cukry proste to glukoza, fruktoza oraz galaktoza. Glukoza występuje głównie w produktach pochodzenia roślinnego, owocach, warzywach, w cukrach trzcinowych. Fruktoza natomiast jest produktem, który znajduje się głównie w owocach. Jest najsłodszym w smaku rodzajem węglowodanów. Galaktoza z kolei jest składnikiem laktozy oraz dwucukrów.

Węglowodany złożone to druga grupa węglowodanów. Należą do niej: skrobia oraz glikogen. Skrobia występuje w produktach zbożowych oraz w warzywach okopowych, a także w owocach. Glikogen z kolei przyjmujemy w mięsie.

Mówiąc nieco mniej naukowym językiem, źródłem węglowodanów są produkty, takie jak: kasze, ryże, makarony, pieczywo (zarówno jasne, jak i ciemne), wypieki, owoce oraz warzywa.

Prawie.PRO Made in Poland

PRO
(9) 395,59 
?
(8) 89,99 
?
(66) 43,99 
?
(63) 149,99 
?
(10) 50,00 
?
-11%
Koniec serii
(4) 329,99 

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 329,99 

?
(3) 100,00 2500,00 
(19) 319,99 
?

YouTube Prawie.PROWszystie filmy

Poznaj kolekcję Prawie.PRO

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *