Aktualnie czytasz:
Czas na kiwi – najlepiej jedz je ze skórką
0

Kiwi to jedno z najważniejszych i najsmaczniejszych źródeł witaminy C. Powinniśmy je jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność spada, a ryzyko przeziębienia jest wyższe. Ponadto, kiwi dostarczy nam także witaminę A, E, K, błonnik, potas, żelazo i wapń. Regularne spożywanie tego owocu wzmocni naszą odporność lub skróci czas leczenia już nabytych infekcji, a nawet ochroni nas przed depresją i nowotworami.

Jeżeli jednak chcesz skorzystać z dobrodziejstw tego owocu w 100 % jedz je razem ze skórką.  Mimo, że dla wielu z Was może to być duże zaskoczenie – owoc kiwi jest jadalny w całości. Pod skórką, którą zazwyczaj wyrzucamy znajduje się najwięcej witaminy C oraz pozostałych antyoksydantów. Usuwając skórkę musimy się liczyć także z tym, że wyrzucamy do kosza dużą ilość błonnika – bardzo cennej substancji, która pobudza do działania nasze jelita i wspomaga nas w dbaniu o szczupłe ciało.

Nasza rada: Jeżeli nie wyobrażasz sobie zjedzenia włochatej skórki kiwi, umyj (a nawet wyszoruj) dokładnie ten owoc, aż nie pozbędziesz się ich dokładnie. Dzięki temu uzyskasz owoc o gładkiej skórce, podobny w dotyku do brzoskwini. Możesz także zmiksować kiwi razem z innymi owocami i wypić w postaci soku lub smoothie.

 

kiwi smoothie

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
100%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%

Podziel się opinią