Aktualnie czytasz:
Czy popcorn może być zdrowy i niskokaloryczny? – oczywiście
0

Mimo że popcorn kojarzy się z niezdrową, tłustą przekąską to w rzeczywistości jest idealną, dietetyczną alternatywą np. dla chipsów. Dlaczego więc popcorn, który jemy w domu, kinie czy na meczu jest bardzo kaloryczny? Powodem tego nie jest sama kukurydza, z której przygotowywany jest popcorn ale dodatki, z którymi jest zazwyczaj serwowany – sól, masło lub olej.

Zdrowy i niskokaloryczny popcorn przygotujemy ze zwykłego, wysuszonego ziarna kukurydzy. Jedyne co powinniśmy zrobić to poddać je wysokiej temperaturze. Najlepiej nadaje się do tego mikrofalówka, jednak ja sama unikam jej używania. Jedzenie podgrzewane w mikrofali może mieć zły wpływ na nasze zdrowie. Dlatego sama zalecam prażenie popcornu w piekarniku – bez tłuszczu i masła. Kiedy popcorn jest gotowy możemy go polać delikatnie oliwą z oliwek i posypać ziołami dla smaku.

Możemy być pewni, że tak przygotowany popcorn nie przyczyni się do przybrania na wadze.
1 szklanka uprażonego bez dodatków popcornu zawiera jedynie ok. 30 kcal. To naprawdę niewiele.

Co ciekawe, popcorn zawiera spore ilości białka oraz błonnika, które wspierają nas w walce o zdrową i sportową sylwetkę. Ponadto, jest źródłem cynku, manganu, miedzi, magnezu oraz witamin z grupy B. Na domiar wszystkiego, popcorn jest także bogaty w duże ilości antyoksydantów – ważnych i pomocnych dla naszego organizmu substancji antyrakowych.

Nic tylko jeść 😉

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
100%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%

Podziel się opinią