Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Dbasz o sylwetkę? – jedz dynię. Poznaj składniki odżywcze i właściwości dyni
0

 

Dynia chociaż przez botaników uważana za owoc zakwalifikowana została do warzyw.  Mimo że wielu z nas kojarzy się głównie z Halloween to warto ją wpuścić do kuchni i wprowadzić do diety. Dlaczego?  Dynia zawiera mnóstwo witamin takich jak: witamina A, B1, B2, PP, E  oraz C a także żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź i mangan.  Dynia bogata jest w błonnik i co istotne – nie zawiera tłuszczu. Jest warzywem niskokalorycznym – 100 g dyni dostarcza zaledwie 32 kcal, to bardzo niewiele.

Dynia to jedno  z najzdrowszych warzyw, nie rozumiem dlaczego jest tak mało popularna w naszym kraju.  Dynia wzmacnia nasz system odpornościowy, obniża poziom cholesterolu, a także zapobiega mdłościom i wymiotom.  To co istotne dla osób dbających o sylwetkę – dynia usuwa z naszego organizmu szkodliwe składniki przemiany materii, przyspiesza trawienie, wspomaga odchudzanie, a nawet wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej. Składniki zawarte w dyni opóźniają proces starzenia się skóry. Poleca się ją także osobom z problemami cery takimi jak opryszczki i trądzik.

Sezon na dynie już się rozpoczął i będzie trwać do pierwszych przymrozków. Pamiętajcie jednak, że przymrożone dynie nie nadają się już do przechowywania – powinno się je od razu zjeść lub zrobić z nich przetwory.  Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem. W kuchni można ją przyrządzać na wiele sposobów. Jest świetnym składnikiem zup, serników, można z niej przygotować kotlety, racuchy, farsz do naleśników, a nawet muffiny. Smakuje zarówno pod słodką jak i słoną postacią, a do tego jest bardzo zdrowa i dietetyczna.

Nic tylko jeść! 🙂

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
100%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%

Podziel się opinią