Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Dieta bezglutenowa w pytaniach. Dowiedz się więcej zanim się zdecydujesz
0

Dieta bezglutenowa to hit ostatnich miesięcy. Grono jej zwolenników stale się poszerza, na półkach sklepowych przybywa produktów z magicznym napisem „Nie zawiera glutenu”, a kolejni specjaliści przekonują, że jest korzystna dla zdrowia. Jak jest naprawdę?

Zacznijmy od podstawowego pytania: czym jest gluten. Gluten to mieszanka, w skład której wchodzą białka, gluteniny i gliadyny. Gluten znajduje się w ziarnach niektórych zbóż, w tym pszenicy czy jęczmienia. Nie ma go natomiast w kukurydzy, więc napisy „bezglutenowe” na płatkach kukurydzianych są niczym innym, jak chwytem reklamowym producenta.

Czy osoby zdrowe powinny stosować dietę bezglutenową? Otóż nie ma żadnych badań, które potwierdzałyby negatywny wpływ glutenu na zdrowe osoby. Jedyną grupą, która powinna glutenu się wystrzegać to osoby ze zdiagnozowaną celiakią.

Jakie produkty nie zawierają glutenu? Jest ich całe mnóstwo! Są to wszystkie rodzaje pokarmów, których składnikiem nie są ziarna zbóż zawierających gluten. Glutenu nie ma więc w owocach, warzywach, mięsie, nabiale, ziołach i przyprawach.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%
O autorze
Zdjęcie profilowe Michał Pirowski
Michał Pirowski
Najważniejsza jest pasja. Jeszcze istotniejsze to dzielić się nią z innymi.

Podziel się opinią