Aktualnie czytasz:
Dieta bogata w antyoksydanty – dlaczego jest tak ważna?
0

 

Antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze lub antyutleniacze) to związki chemiczne hamujące w organizmie rozwój wolnych rodników . Zadaniem antyoksydantów jest niedopuszczenie do powstania w ludzkim organizmie stresu oksydacyjnego –  zaburzenia równowagi między powstawaniem wolnych rodników, a ich zwalczaniem przez przeciwutleniacze. Czym więc są te wolne rodniki i dlaczego tak źle wpływają na nasz organizm?

Cząsteczki wolnych rodników posiadają na zewnętrznej orbicie wolne, niesparowane elektrony. Z tego powodu dążą do oddania lub przyłączenia kolejnego  elektronu, utleniając w ten sposób każdą substancję,  z którą mają kontakt. W skutek zachodzących reakcji dochodzi do uszkodzenia mitochondrii komórek, które dbają o wytwarzanie energii i metabolizm. Jak udowodniono naukowo, niska wydajność energetyczna komórki stwarza odpowiednie warunki do jej starzenia oraz powstania wielu chorób (m. in. nowotworowych).

Co wpływa na powstawanie wolnych rodników?
– stres
– alkohol
– papierosy
– zanieczyszczenia
– nadmierny wysiłek fizyczny
– chemioterapia
– konserwanty i niezdrowa, przetworzona żywność
– niektóre choroby o podłożu genetycznym
– niektóre leki

Naturalne antyutleniacze zwalczające wolne rodniki znajdziemy w:
–  świeżych owocach (szczególnie owoce z dużą ilością witaminy C, takie jak: czarna porzeczka, borówka, aronia, dzika róża, żurawina, czarny bez)
– świeżych warzywach
– rybach morskich
– orzechach i ziarnach
– zielonej herbacie
– czerwonym winie

Bardzo ważne:  nie istnieje jeden antyoksydant  działający  na wszystkie rodzaje wolnych rodników, dlatego tak ważne, aby nasza dieta była zróżnicowana.

 

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
25%
Interesujące
50%
heh...
0%
Że co?
25%
Grrrr!
0%
Smutne
0%

Podziel się opinią