Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Figi w diecie – suszone czy świeże?
0

Figi to dosyć niedoceniony w Polsce owoc, który ma wspaniałe właściwości, ze względu na które warto figi włączyć na stałe do jadłospisu. Są źródłem wapnia, błonnika oraz obniżają cholesterol

Świeże figi rzadko można spotkać w Polsce. Na szczęście badania wskazują na to, że ich suszona wersja nie ustępuje tej nieprzetworzonej. Zarówno świeże, jak i suszone owoce, są źródłem wartościowych składników odżywczych. Dostarczają solidnej dawki magnezu, o czym powinny pamiętać osoby lubiące kawę. Dzięki dużej zawartości wapnia, figi są idealnym uzupełnieniem diety dla walczących z osteoporozą. Dodatkowo w figach znajdują się witaminy z grupy B: B1, B2, B5, B6 oraz witaminy A, K oraz C.

Sięgając po suszone figi należy sprawdzić czy nie są one doprawione cukrem i konserwantami.

Z fig świeżych można wykonać wspaniałe przetwory. Dżemy, marmolady i konfiturą są idealnym dodatkiem do wypieków, deserów, a nawet dań głównych. Z kolei figi suszone idealnie komponują się z owsiankami, muesli, jogurtami naturalnymi czy drobnymi wypiekami.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%
O autorze
Zdjęcie profilowe Michał Pirowski
Michał Pirowski
Najważniejsza jest pasja. Jeszcze istotniejsze to dzielić się nią z innymi.

Podziel się opinią