Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Herbata z torebki – dlaczego warto jej unikać?
0

Herbata w torebkach cieszy się dużym powodzeniem wśród konsumentów na całym świecie. Nie można tu raczej mówić o wyjątkowym smaku jakim przeważa nad typowymi suszami, ale raczej o wygodzie zaparzania, cenie i dostępności. Podaż herbaty w torebkach w standardowym sklepie spożywczym jest zdecydowanie większa niż jej standardowych, suszonych odpowiedników. Przypadek?

Jak zawsze – nic nie dzieje się bez przyczyny. My wybieramy herbatę w torebce ze względu na cenę zakupu i wygodę zaparzania, a producent ze względu na cenę produkcji. O tym, że do torebek z herbatą trafia najgorszej jakości susz wie większość z nas, ale o tym, że herbata z torebki jest rakotwórcza i w szerokim pojęciu niebezpieczna dla naszego zdrowia już nie.

Do torebek z herbatą trafiają najgorszej jakości stare i zakurzone liście, pochodzące z obszarów o niskim poziomie rolnictwa. Taki susz, który wcześniej długo wyleżał się na ziemi, przez cały ten czas był narażony na działanie bezpośrednio pobranych z gleby substancji fluorowych. Picie herbaty z takich liści herbat  może w efekcie uszkadzać nasze kości, a nawet nerki. Jakby tego było mało, torebki z herbatą są dodatkowo dopełniane drobnymi, pokruszonymi liśćmi (odpadami) – tzw. kurzem herbacianym. Jego zadaniem jest nadanie odpowiedniego koloru herbacie, nie nadaje jej natomiast wyrazistego, herbacianego smaku. Jeszcze gorzej jest w przypadku pachnącym, kolorowych herbat aromatyzowanych. W ich torebkach można często znaleźć mieszanki wielu substancji chemicznych, jak np. ropa naftowa lub smoły węglowe.             

Jednak to ciągle nie koniec. Torebki, w których zaparzamy herbatę także zawierają szkodliwe dla zdrowia substancje. Na polskim rynku możemy najczęściej spotkać trzy rodzaje torebek na herbatę: zwykłe, papierowe oraz najnowsze, uznawane za premium „piramidki”. Zwykłe torebki są wytwarzane z tworzyw sztucznych takich jak polietareftalan etylenowy – PET lub polikwas mlekowy – PLA (zazwyczaj robiony z kukurydzy, najczęściej modyfikowanej genetycznie). Mimo że PET i PLA są uznawane za jedne z najbezpieczniejszych rodzajów tworzyw sztucznych to podczas zalewania ich wodą o temperaturze zeszklenia( niższa niż temperatura wrzenia wody, czyli typowa temperatura , którą zalewamy herbatę) istnieje duże ryzyko uwolnienia się szkodliwych substancji takich jak ftalany, te zaś mają zły wpływ na gospodarkę hormonalną. Do produkcji papierowych torebek używa się epichlorodydryny, która w połączeniu z wodą daje nam 3-MCPD – inaczej mówiąc: substancję rakotwórczą, występującą m. in. w olejach rafinowanych. Natomiast tak mocno reklamowane torebki piramidki są wytwarzane podobnie jak ich tańsze plastikowe odpowiedniki, z substancji, które mają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.

Podsumowując to wszystko, myślę, że warto rozważyć przerzucenie się na tradycyjny, herbaciany susz, pochodzący od dobrego sprawdzonego dostawcy.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
50%
Interesujące
33%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
17%