Jajka to produkt, który ludzie jedzą od dobrych tysięcy lat. Nie ma co się dziwić. Jajko to dobre źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Jest to białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, także te, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wyprodukować. Co więcej, jaja dostarczają nam całej palety witamin, takich jak: witamina A, E, D, a także B2, B12. Ponadto, są źródłem kwasu pantenowego, fosforu, potasu, wapnia, magnezu, sodu, żelaza, miedzi, selenu i cynku. Jakby tego było mało zółtko jajka zawiera beta- karoten i luteinę, która chroni nas przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia wzrok. Jaja posiadają dobry dla nas skład tłuszczu. Jedno jajko zawiera 5 g tłuszczu, z czego jedynie 0,1 g to niekorzystne dla organizmu nasycone kwasy tłuszczowe. Pozostałe tłuszcze to nienasycone kwasy tłuszczowe, m. in. kwasy omega-3 oraz omega-6.
Należy jednak pamiętać, że oprócz witamin, cennych minerałów i kwasów nienasyconych jajka (a dokładniej żółtka) zawierają cholesterol. Na szczęście nie są to duże ilości: w 100 g jajka znajdziemy ok. 200 mg cholesterolu, przy czym jedno jajko waży ok. 50- 60 g. Co istotne, wzrost cholesterolu jest uzależniony także od innych determinantów, jak np. nawyki żywieniowe, styl życia, wiek, stan zdrowia, waga, a także choroby i tendencje genetyczne. Możemy się spotkać z osobami jedzącymi dużo jajek, które nie mają problemów z cholesterolem oraz takimi, które mimo rygorystycznej diety muszą z nim walczyć.
Według dietetyków, osoby zdrowe mogą jeść od. 4-5 jajek w tygodniu. W tę ilość wliczamy także jajka, które zostały wykorzystane do przygotowania potraw, jak np. ciasta, makarony. Co niektórzy twierdzą, że zdrowe osoby mogą zjadać 1-2 jajka dziennie, co w tygodniu daje nam nawet 14 sztuk. Osoby z podwyższonym cholesterolem, chore na cukrzycę lub choroby układu krążenia mogą spożywać jedynie 1-2 jajek w ciągu tygodnia.
Podsumowując: jeśli nie jesteśmy chorzy i lekarz nie zabronił nam spożywania jajek zdecydowanie powinniśmy je jeść. Naturalnie, każdy z nas powinien znać swój organizm i wiedzieć na ile może sobie pozwolić. W tym wszystkim musimy pamiętać o jeszcze jednej, istotnej kwestii: jajka mają działanie zakwaszające, dlatego należy je spożywać razem z warzywami, które wpływają na nasz organizm odwrotnie – czyli mają działanie zasadowe. Nawet jeżeli jestesmy zdrowi i nie mamy problemów z wysoikm poziomem cholesterolu, ważne abyśmy pamiętali o tej zasadzie. Równowaga jest ważna we wszystkim, także w tej sytuacji 🙂
Prawie.PRO Made in Poland
Skarpetki kolarskie, do biegania Prawie.PRO 200W Czarne
Imienna Licencja Prawie.PRO + Zestaw naklejek
Podkoszulka Potówka Prawie.PRO 200W Granatowa Unisex
Rękawki Ocieplacze Kolarskie Prawie.PRO czarno-białe Unisex Slim
89,99 zł69,99 złOpaska Mocy Prawie.PRO +100W Granatowa
Cyfrowa Karta Podarunkowa Prawie.PRO
Ochraniacze na buty kolarskie Prawie.PRO
Koszulka kolarska damska Prawie.PRO 200W. Granatowa
Spodnie długie kolarskie męskie Superroubaix Prawie.PRO 300W. Czarne
Koszulka kolarska męska Prawie.PRO 350W. Orange
Podkoszulka Potówka z Długim Rękawem Prawie.PRO 200W
Bluza kolarska męska Prawie.PRO 300W Merino
YouTube Prawie.PROWszystie filmy
Poznaj kolekcję Prawie.PRO
Skarpetki
10 Produkty
Na Rower
63 Produkty
Koszulki kolarskie
15 Produkty
Dodatki
56 Produkty
Bluzy kolarskie
7 Produkty
Przeczytaj również:
Romet ERM 200 2017: Znamy cenę, opinie i dane techniczne
Giant Argento Rs 1: Opis, Cena, Dane techniczne
Electra Blanc Et Noir 7i: Opis, Cena, Dane techniczne