Aktualnie czytasz:
Jakie tłuszcze są najlepsze do smażenia?
2

Od kilku lat możemy obserwować duże „bum” na nowy produkt w polskiej kuchni jakim jest oliwa z oliwek. Do niedawna produkt rzadko spotykany w domu standardowego Polaka aktualnie jest jednym z podstawowych tłuszczy używanych przez nas podczas gotowania.

Oliwę z oliwek uznajemy za zdrowy tłuszcz, bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Oliwa z oliwek wspiera działanie układu odpornościowego i chroni przed nadciśnieniem tętniczym, chorobami wieńcowymi i miażdżycą. Jest jednak jeden warunek : ma takie działania jeżeli nie zostanie poddana obróbce termicznej. Następuje to niestety podczas smażenia. Wówczas wysoka temperatura powoduje oksydację zawartych w oliwie kwasów tłuszczowych, które w konsekwencji niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Musimy więc pamiętać, że oliwa z oliwek posiada swoje korzystne wartości podawana na zimno, np. do sałatek.

 

Zdecydowanie lepszym wyborem podczas smażenia będzie masło klarowane lub olej kokosowy. Szczególnie olej kokosowy zasługuje na naszą uwagę. Dlaczego? Ponieważ 90% jego składu stanowią tłuszcze nasycone, o średniej długości łańcucha węglowego. Dzięki temu olej kokosowy jest dobrym źródłem energii. Naturalnie, nie jest to jego jedyna zaleta. Olej kokosowy przyspiesza spalanie tłuszczy (szczególnie z okolic brzucha) i wpływa pozytywnie na nasz system nerwowy.

Podsumowując, jeżeli chcemy smażyć na zdrowych tłuszczach powinniśmy wybrać olej kokosowy.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%
2 Komentarze

Podziel się opinią