Aktualnie czytasz:
Jedz to, co jest na czasie: polskie śliwki – ich zalety i właściwości odżywcze
0

Jesień to czas śliwek. Z pewnością owoce te mogą się pochwalić wieloma zaletami. Jedną z nich jest ich dostępność – śliwki możemy aktualnie spotkać w prawie każdym spożywczaku , chociaż najzdrowsze będą oczywiście te z naszego (lub sąsiada) ogrodu.

Śliwki mają mnóstwo pozytywnych właściwości. Przede wszystkim, dzięki dużej ilości pektyn (błonnika) w składzie wpływają  bardzo  korzystnie na układ pokarmowy. Są pewnego rodzaju „wymiataczem” wszystkiego co zalega w przewodzie pokarmowym – zapobiegają zaparciom, w skutek czego zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego.  Nie są to jedyne ich zdolności „wymiatające” -śliwki pomagają także usunąć gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Szczególnie pozytywny wpływ na układ pokarmowy mają śliwki suszone. Wynika to z faktu, że zawierają 5 razy więcej błonnika niż ich świeże odpowiedniki. Niestety mają także 5 razy więcej kalorii.

100 g świeżych śliwek dostarcza nam ok. 46 kcal.  Co ważne, zawierają one ważne przeciwutleniacze takie jak witamina Cwitamina A oraz rzadko występująca w owocach witamina E. Ponadto, śliwki są bogate w witaminy z grupy B, w skutek czego wpływają uspokajająco na nasz układ nerwowy i polepszają  samopoczucie. Zawierają także ważne składniki mineralne, do których należy potas, żelazo, magnez, fosfor oraz wapń.

Bezapelacyjnie – czas na śliwki! 😉

Fresh blue plums in bowl. Top view.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
100%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%

Podziel się opinią