Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Jesteś na diecie i tyjesz? Sprawdź indeks glikemiczny zjadanych potraw
0

Zdrowa redukcja nie jest taką prostą rzeczą, jak się wydaje. Istnieje szereg czynników, który ma wpływ na chudnięcie. Nie wystarczy jeść mniej, trzeba jeść mądrze i zwracać uwagę na właściwości przyjmowanych pokarmów.

Jedną z rzeczy, którą należy brać pod uwagę przy planowaniu posiłków jest indeks glikemiczny. Ma on bezpośredni wpływ na magazynowanie tłuszczu, a więc na tycie. Jak to możliwe? Otóż indeks glikemiczny określa, jaki wpływ dany produkt spożywczy ma na poziom glukozy we krwi w ciągu dwóch godzin od spożycia. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują gwałtowny przyrost glukozy we krwi. Reaguje na to trzustka, która zaczyna wydzielać insulinę. Im więcej glukozy we krwi, tym więcej insuliny, a insulina powoduje, że organizm rozpoczyna proces magazynowania składników odżywczych, czyli również odkładania tłuszczu. Dlatego produkty o wysokim indeksie glikemicznym nie są dobrym wyborem.

Produkty, które mają wysoki indeks glikemiczny powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy, ale poziom ten również szybko opada. Niemniej jednak insulina nadal jest produkowana i niewielkie ilości pozostałej glukozy zostają szybko przetworzone, a ponadto jej poziom we krwi spada wtedy do poziomu niższego niż przed posiłkiem. Odczuwamy to jako natychmiastową chęć zjedzenia czegoś, najczęściej słodkiego.

Dlatego rozsądnie jest sięgać po produkty o niskim indeksie glikemicznym. Nie powodują one gwałtownego skoku glukozy we krwi, a co za tym idzie – nie ma szybkiego wzrostu insuliny. Składniki odżywcze z tych produktów wchłaniają się w wolniejszym, miarowym tempie.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%
O autorze
Zdjęcie profilowe Michał Pirowski
Michał Pirowski
Najważniejsza jest pasja. Jeszcze istotniejsze to dzielić się nią z innymi.

Podziel się opinią