Aktualnie czytasz:
Kawa według Kuchni Pięciu Przemian – rozgrzewający napój na chłodne dni
0

 Gotując według  chińskiej Kuchni Pięciu Przemian musimy przestrzegać ważnej zasady: składniki dodajemy w odpowiedniej kolejności. Nie istotne  jakie to są składniki ale ich odpowiednia kolejność, która powoduje, że pierwszy żywioł wspiera kolejny.

W Kuchni Pięciu Przemian używamy  5 elementów: ognia (gorzki smak), ziemi (słodki smak), metalu (ostry smak), wody (słony smak) i drzewa (kwaśny smak).

Oznaczenia smaków:
G – gorzki
S – słodki
O – ostry
Sł. – słony
K – kwaśny

Kuchnia Pięciu Przemian przyrządzana jesienią ma bardzo ważne zadanie – rozgrzanie nas. Stąd w kawie takie składniki jak cynamon, imbir i goździki. Ponadto, gotowana kawa działa inaczej niż tradycyjna, m. in:
– pobudza nasze ciało  i umysł
– przyspiesza przemianę materii
– pomaga przy uczuciu przejedzenia
– pobudza pracę nerek
– osusza organizm z nadmiaru wilgoci
– nie powoduje nieprzyjemności żołądkowych
– nie zakwasza organizmu

Składniki Kawy Pięciu Przemian i odpowiadające im smaki:
G – woda
S – cynamon
O – imbir, goździki
Sł. – sól
K – kropla cytryny
G – kawa naturalna

Przepis na 2 porcje:
G – do garnka wlewamy i zagotowujemy 2,5 szklanki wody
S – dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu
O – dodajemy ½ łyżeczki zmielonego imbiru i 4 goździki
Sł. – dodajemy szczyptę soli
K – dodajemy kroplę cytryny
G – sypiemy dwie kopiate lub płaskie (zależy od naszych upodobań) łyżki kawy

Między dodawaniem kolejnych składników czekamy ok. 1-2 minut. Po dodaniu kawy całość gotujemy ok. 5 minut. Kawę podaną do spożycia posłodzić na koniec miodem. Pijemy ją bez mleka, w przeciwnym razie straci swoje właściwości.

Ważne: Kawy tej nie należy słodzić cukrem – jest to niekorzystne dla pracy naszej wątroby.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
100%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%

Podziel się opinią