Aktualnie czytasz:
Kawa z żołędzi – zdrowy zamiennik tradycyjnej kofeiny
0

Kawa z żołędzi (tzw. żołędziówka) znana jest ludzkości od setek lub nawet tysięcy lat. W Polsce spożywana była przez zarówno królów, panów,  jak i wiejskich chłopów. Była także bardzo popularnym napojem wśród polskiej szlachty. Pito ją podczas II wojny światowej kiedy trudno było nabyć naturalną kawę. Mimo że na jakiś czas słuch o niej zaginął, w ciągu ostatnich kilku lat można zaobserwować powrót jej popularności. I bardzo dobrze!

Kawa z żołędzi nie zawiera kofeiny ani innych innych alkaloidów. Jest napojem prozdrowotnym, wzmacnia żołądek, wątrobę i śledzionę, a nawet reguluje pracę całego układu pokarmowego. Ponadto, wypita żołędziówka zapewnia uczucie sytości  i działa pobudzająco. Napój ten ma zbawienny wpływ na układ trawienny, pomaga na wzdęcia, zaparcia i biegunki. Co ciekawe, w dawnych czasach kawa żołędziowa była serwowana osobom osłabionym, po przebytych chorobach i z niską odpornością.

Ponieważ żołędziówka reguluje układ pokarmowy i jest produktem bezglutenowym zaleca się ją osobom chorującym m. in. na celiakię lub inne nietolerancje pokarmowe. Co ważne, napój ten może pochwalić się nie tylko dużymi właściwościami prozdrowotnymi i odchudzającymi ale także przepysznym, piernikowo-korzennym smakiem.

Pyszna i zdrowa – potrzeba więcej? 😉

.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
100%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%