Aktualnie czytasz:
Których produktów nie powinniśmy jadać razem?
0

Chcąc zdrowo się odżywiać musimy zdawać sobie sprawę, że niektórych produktów nie powinniśmy łączyć razem. Tracą one wówczas swoje wartości odżywcze, a nawet mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Co to za produkty?

  1. Biały ser i pomidor
    Kwasy zawarte w pomidorach łączą się z wapniem z produktów nabiałowych w skutek czego powstają nierozpuszczalne kryształki odkładające się w naszych stawach. Może to niestety doprowadzić do choroby stawów i wywołać silne bóle.
  1. Ser żółty i mięso
    Zawarty w żółtym serze fosfor ogranicza wchłanianie cennego cynku, który jest składnikiem mięsa. Ponadto, mięso i ser żółty są bogate w tłuszcze nasycone natomiast ich nadmiar jest groźny dla naszego organizmu. Lepiej więc zarówno ser żółty jak i mięso połączyć z warzywami.
  1. Czerwone mięso z winem
    Wszyscy doceniamy czerwone mięso za jego cenny składnik jakim jest żelazo. Niestety zawarte w winie garbniki blokują wchłanianie żelaza w naszym układzie pokarmowym. Dlatego nie zaleca się popijania czerwone mięsa tym alkoholem. Lepiej wybrać herbatę ziołową a z winem poczekać ok. 2-3 godzin po posiłku.
  1. Kawa i mleko
    Kwasy zawarte w kawie źle wpływają na trawienie białka występującego w mleku. Po wypiciu tego napoju będzie nam towarzyszyło niepotrzebne uczucie ciężkości.
  1. Nabiał z kawą lub herbatą
    Obecny w nabiale wapń łączy się z zawartym w kawie lub herbacie kwasem szczawiowym. Prowadzi do powstania niebezpiecznych Szczawin, które odkładają się w postaci kamieni w naszych drogach moczowych.  Należy więc pamiętać, że do kawy lub herbaty nie należy spożywać żadnych jogurtów, a nawet sera żółtego.
  1. Czarna herbata z cytryną
    Duże zaskoczenie? Niestety, ale to połącze nie jest bardzo niekorzystne. Występujący w liściach herbaty glin łącząc się z sokiem z cytryny . Prowadzi to do powstania cytrynianu glinu, który odkłada się w naszym mózgu. Jego nadmiar może przyczynić się m. in. do rozwoju choroby Alzheimera.
  1. Pomidor i ogórek
    Występująca w świeżych ogórkach askorbinaza niszczy znajdującą się w pomidorach witaminę C. Z tego powodu nie zaleca się także łączenia ogórków z pozostałymi produktami bogatymi w tę witaminę, takimi jak: papryka, cebula, natka pietruszki czy cykoria.
  1. Grzyby i alkohol
    Tego połączenia nasz układ trawienny zdecydowanie nie lubi. Alkohol ścina zawarte w grzybach białko, w skutek czego nasz organizm nie jest w stanie go przetrawić. Nie zaleca się także łączenia alkoholu z warzywami. Utrudnia on bowiem przyswajanie zwartej w warzywach witaminy B1.
Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
75%
heh...
0%
Że co?
25%
Grrrr!
0%
Smutne
0%

Podziel się opinią