Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Miód – domowe sposoby na przeziębienie i nie tylko
0

Sezon przeziębień już w pełni dlatego przedstawiamy Wam popularnego sprzymierzeńca podczas walki z wirusami i bakteriami – nasz poczciwy, polski miód. Ze względu na jego właściwości i wartości odżywcze warto go wprowadzić do swojego codziennego menu nie tylko w czasie jesienno-zimowym.
Właściwości miodu są znane od setek, o ile nie od tysięcy lat. Nie ma co się dziwić. Miód jest nie tylko smaczny ale ma także wiele właściwości prozdrowotnych i dobrze sprawdza się jako kosmetyk.

Naturalny miód zawiera dużo cukrów redukujących, przede wszystkim fruktozę i glukozę, w dużo mniejszych ilościach sacharozę. Z tego powodu miód jest  częstym składnikiem diety diabetyków, którzy łatwo przyswajają fruktozę. Ponadto, miód hamuje rozwój próchnicy, przyspiesza gojenie się ran, a nawet zapobiega powstaniu pęcherzy i blizn pooparzeniowych.

Miód jest często wykorzystywany do kuracji chorób układu oddechowego zwalczając takie objawy jak chrypka, zapalenie gardła, katar, suchość gardła, zapalenie zatok, dreszcze, a nawet podwyższoną temperaturę. Udowodniono, że miód jest przydatny  nie tylko podczas trwającego już przeziębienia, ale wpływa także pozytywnie na ogólną, codzienną odporność organizmu.

Miód ma także zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, zmniejszając szkodliwe działanie wielu używek, takich jak np. kawa, herbata, tytoń, a nawet alkohol. Od setek lat miód jest wykorzystywany podczas leczenia chorób jelitowych jak np. wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie i stany kurczowe jelit oraz nieżyt żołądka. Dodatkowo, miód skraca czas trwania biegunki, likwiduje zaparcia, przyspiesza trawienie, a nawet łagodzi skutki stresu i pomaga zasnąć podczas problemów ze snem.

Ponadto, miód wspiera organizm podczas walki z chorobami układu krążenia. Ma dobry wpływ na pracę serca, przyspiesza krążenie krwi, a nawet obniża ciśnienie. Jest także wykorzystywany podczas leczenia nerwicy naczyniowej serca, zespołu płucno-sercowego oraz choroby wieńcowej. Dodatkowo, miód zapewnia nam dużą dawkę energii. Glukoza, dostarcza energię naszemu sercu, natomiast fruktoza  odkłada się w wątrobie skąd jest źródłem energii dla całego organizmu.

Miód jest naszym naturalnym sprzymierzeńcem nie tylko podczas walki z przeziębieniem ale podczas całorocznej kuracji. Warto więc na stałe wprowadzić go do swojego codziennego jadłospisu.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
100%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%