Aktualnie czytasz:
Musli na śniadanie – zdrowe czy nie?
0

Podczas wyboru produktów spożywczych wielu z nas daje się zwieźć napisom na opakowaniach typu „Fit” „Bio”, „Bez glutenu” itd. Nie inaczej jest w przypadku musli. Znam osoby, które myślą, że musli to produkt zdrowy z założenia i nie szukają nawet napisów na opakowaniu, aby się w tym utwierdzić. Niestety tak nie jest. Co więc powinno zawierać, a co nie powinno się pojawić w składzie musli, aby było ono zdrowe?

Składnikiem, którego na pewno należy unikać, a który jest niestety dodawany do większości musli jest cukier.  Poza cukrem producenci dodają także inne substancje słodzące takiej jak syrop z agawy, słód jęczmienny lub miód.  Te zasładzacze nie są tak złe jak cukier, warto jednak poszukam musli bez tych wszystkich dodatków.  Do składników, które pojawiają się w składzie musli, a których także powinniśmy unikać należy zaliczamy także emulgatory, fosforany, konserwanty i tłuszcz (np. w postaci oleju palmowego).

Warto poświęcić chwilę i poczytać skład dotychczas zjadanego przez nas musli. Może się okazać, że nie jest ono tak zdrowe jak nam się wydawało. Zachęcam także do robienia swojego własnego domowego musli. Wtedy będziemy mieć pewność, że zawiera jedynie pełnowartościowe składniki.

Przykładowe składniki, domowego, zdrowego musli:
– podstawowy składnik:  płatki owsiane, żytnie lub jęczmienne
składniki dodatkowe (zamienne):
suszone owoce (np. suszone morele, śliwki, żurawina)
– surowe owoce (np.  jabłko, banan, truskawki, maliny,kiwi, borówki)
– orzechy
– bakalie
– szczypta cynamonu
– odrobina miodu

Smacznego!

Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
100%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%

Podziel się opinią