Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Najlepsze źródła błonnika w codziennej diecie: Dlaczego błonnik jest tak ważny?
0

Błonnik jest niezbędny w codziennej diecie. Wspomaga pracę całego układu trawiennego, ma wpływ na żołądek i jego pracę oraz na jelita. Jest kluczowy dla braku zaparć i prawidłowego wypróżniania się. 

Czym właściwie jest błonnik? Jego druga, mniej popularna nazwa, to włókno pokarmowe. Jest węglowodanem złożonym, czyli należy do grupy wielocukrów. W jego skład wchodzi celuloza, pektyny, hemicelulozy, śluzu i hemicelulozy. Błonnik dostarcza znikomą ilość energii, ponieważ jako włókno pokarmowe nie jest trawiony, niemniej jednak jest jedną z kluczowych rzeczy dla naszego układy trawiennego. Pobudza pracę żołądka, wywołuje produkcję śliny oraz kwasów trawiennych. Błonnik drażni ściany jelita, dzięki czemu pobudza jego ruch, co skutkuje szybkim wydalaniem mas kałowych, dzięki czemu unikamy zaparć.

Najlepszym źródłem błonnika są rośliny strączkowe, zwłaszcza fasola oraz soja. Ponadto sporo błonnika zawierają otręby owsiane oraz jęczmienne. Błonnik znajdziemy również w owocach, takich jak: śliwki, banany, gruszki czy morele oraz w orzechach.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%
O autorze
Zdjęcie profilowe Michał Pirowski
Michał Pirowski
Najważniejsza jest pasja. Jeszcze istotniejsze to dzielić się nią z innymi.

Podziel się opinią