Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Rola węglowodanów w diecie sportowca
0

Tego, że odpowiednio zbilansowana dieta powinna składać się z białka, tłuszczów i węglowodanów, chyba nikomu w dzisiejszych czasach już tłumaczyć nie trzeba. Do lamusa odchodzą mity twierdzące, że dla sportowca najlepsze jest białko.

Podstawowym źródłem energii dostarczanej do organizmu są węglowodany. Osoba prowadząca umiarkowanie aktywny tryb życia nie musi spożywać dużych ich ilości. Dla osoby aktywnej fizycznie podaż węglowodanów powinna być dopasowana odpowiednio do zapotrzebowania wynikającego z częstotliwości i intensywności treningów.

Sportowcy powinni uwzględniać węglowodany w posiłkach okołotreningowych. Na około dwie-cztery godziny przed planowanym treningiem warto sięgnąć po posiłek zawierający węglowodany złożone, te które mają stosunkowo niski indeks glikemiczny. Natomiast po zakończonej aktywności fizycznej należy spożyć węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, które dostarczą organizmowi szybki zastrzyk energii i uzupełnią zapasy glikogenu, które podczas treningu znacząco spadają.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
50%
heh...
50%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%
O autorze
Zdjęcie profilowe Michał Pirowski
Michał Pirowski
Najważniejsza jest pasja. Jeszcze istotniejsze to dzielić się nią z innymi.

Podziel się opinią