Aktualnie czytasz:
Spirulina – algi morskie o zaskakujących właściwościach
0

Spirulina jest uznawana za jedną z najbardziej wartościowych roślin. Wykazuje właściwości silnych przeciwutleniaczy, wspomaga metabolizm i trawienie, a także dostarcza pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Masz  już ją w swojej kuchni?

Skład spiruliny jest bardzo imponujący, zawiera ona bowiem:
– 4 razy więcej  białka niż mięso,
– 8 aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować – tzw. aminokwasy egzogenne
– chlorofil
– beta karoten – źródło witaminy A, a jej ilość jest 20-25 razy większa niż w marchewce!
– witaminę B1, B2 w ilościach kilka razy większych niż w owocach i innym pożywieniu
– witaminę B5, B6 i B12
– mangan, magnez, potas, miedź, selen oraz cynk
– witaminę C
– kwas gamma-linolenowy – GLA, który jest zaliczany do kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Powyższy skład sprawia, że spirulina posiada wiele ważnych dla naszego zdrowia i ciała właściwości:
– oczyszcza krew z toksyn
– wstrzymuje rozwój grzybów i wspiera rozwój mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego
– odżywia organizm wis pomaga w leczeni anemii
– oczyszcza wątrobę i nerki z toksyn
– odkwasza organizm
– działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo
– wspiera odchudzanie, hamuje apetyt i poprawia trawienie
– poprawia pamięć i koncentrację
– łagodzi alergie
– wzmacnia włosy, skórę i paznokcie
– może przyczynić się do odbudowy systemu nerwowego oraz ochrony komórek móżgowych
– obniża poziom złego cholesterolu
– pomaga obniżyć poziom cukru we krwi odgrywając ważną rolę w leczeniu cukrzycy

Spirulinę możemy spożywać w postaci tabletek lub proszku, który dodajemy do koktajli, sosów, dipów i soków. Smacznego! 🙂

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%

Podziel się opinią