Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Suszone owoce – zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
0

Poza sezonem owocowym często trudno o dostęp do świeżych owoców. Te z supermarketów kuszą, ale coraz więcej ludzi ma świadomość, że ich piękny wygląd w środku zimy jest efektem chemii i sztucznych nawozów.

Wiele osób ratuje się więc owocami suszonymi. Są doskonałym dodatkiem do potraw, chociażby do domowego muesli czy do pieczonych mięs. Świetnie sprawdzają się również jako samodzielna przekąska.

Proces suszenia nie wpływa negatywnie na skład owoców. Mają minimalnie mniej witamin w składzie, lecz są to ilości naprawdę kosmetyczne. W przypadku niektórych owoców proces suszenia wypływa nawet pozytywniej na ich właściwości odżywcze. Przykładem są maliny, które w czasie suszenia oddają kwas elagenowy, który jest niezwykle cenny ze względu na swoje właściwości.

Przy wyborze suszonych owoców należy jednak zwrócić baczną uwagę na ich skład. Większość producentów doprawia je ogromną ilością cukru, przez co ze zdrowej przekąski zamieniają sie w deser niewiele różniący sie kalorycznością od batona czy ciasteczka.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%
O autorze
Zdjęcie profilowe Michał Pirowski
Michał Pirowski
Najważniejsza jest pasja. Jeszcze istotniejsze to dzielić się nią z innymi.

Podziel się opinią