Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Terere – czyli zimna Yerba Matte na upały
0

Jeżeli jesteście fanami Yerby to świetną alternatywą przy aktualnych temperaturach za oknem będzie Terere czyli Yerba Matte na zimno. Przygotowanie jej jest równie proste jak standardowego, ciepłego napoju.

 

Terere do ta sama Yerba Matte zalana lodowatą wodą. Zaleca się dodanie kilku kostek lodu, aby napój był jeszcze zimniejszy. Listki Yerby reagują podobnie zarówno na ciepła jak i niską temperaturę. Zarówno pod wpływem wysokiej jak i zimnej temperatury wydzielają do wody te same substancje, ponieważ liści reagują w obu przypadkach w ten sam sposób.

 

Jak przygotować Terere?

Są dwie szkoły – jedni twierdzą, że najpierw należy zalać susz ciepła wodą i dopiero za drugim razem można go zalewać zimną. Drudzy uważają, że liście Yerby zareagują od razu na lodowata wodę, a po uprzednim zalaniu ich ciepła wodą będą jedynie letnie – wówczas nie wytrącą odpowiednich substancji. Zasada w obu przypadkach jest prosta – jeżeli zalewasz susz zimna wodą powinien on być letni/w temperaturze pokojowej. Jeżeli więc zalałeś susz uprzednio ciepła woda poczekaj aż liście wystygną. Późniejsza instrukcja w obydwu przypadkach będzie taka sama:

  • Wsyp liście Yerby do naczynia
  • Zasyp susz kostkami lodu
  • Włóż do naczynia bombillę i zatkaj palcem jej końcowy górny otwór (ten, przez który pijesz)
  • Ciągle zatykając palcem górny otwór bombilli zalej wszystko zimną wodą
  • Delektuj się smakiem terere 😊
Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%