Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Zdrowy zamiennik kawy – istnieje? Poznaj herbatę matcha i jej właściwości
0

 Dla tych, którzy szukają zdrowego pobudzacza mamy dobre wiadomości. Odstawcie kawę – solidnego kopa zafunduje Wam filiżanka zielonej herbaty. Mowa tutaj o najzdrowszej na świecie, japońskiej zielonej herbacie matcha.

Matcha wytwarzana jest z liści krzewów specjalnie pielęgnowanych i ocienianych matami. Minimum dwa tygodnie przed zbiorem krzewy zostają osłonięte przed promieniami słońca dzięki czemu wolniej dojrzewają, a ich liście wytwarzają w tym czasie aminokwasy. Później liście zostają staranne zebrane, wysuszone i zmielone na drobny, zielony proszek. Stąd pochodzi nazwa tej wyjątkowej herbaty – matcha to w dosłownym tłumaczenia herbata w proszku. Czasami też napój ten nazywany jest zieloną kawą – ze względu na jego konsystencję (i według mnie pobudzające działanie 😉 )

Zielony proszek wsypujemy do filiżanki i zalewamy gorącą, aczkolwiek nie wrzącą wodą. Następnie, wszystko mieszamy bambusową miotełką do uzyskania lekkiej pianki.  W odróżnieniu od innych rodzajów herbat matchę wypijamy całą –  razem z naparem.

Matcha jest najzdrowszą herbatą świata. W końcu nikt inny nie wie lepiej niż Japończycy co jest dobre dla ludzkiego organizmu. Śmiało można stwierdzić, że pod tym względem nie mają sobie równych. Warto więc brać z nich przykład i włączyć rytuał picia mathy do swojego dnia.

Nie bez powodu kraj kwitnącej wiśni ją sobie tak upodobał. Ten wyjątkowy napój posiada 10 razy więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata. Ponadto:
– zawiera mnóstwo witamin i składnik mineralnych,
– wspomaga odchudzanie, przyspiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej,
– działa przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo,
– zapobiega nowotworom,
– spowalnia starzenie,
– obniża ciśnienie i cholesterol,
– wydala toksyny z organizmu,
– wspomaga trawienie,
– usuwa wolne rodniki
– oraz relaksuje, a jednocześnie (!) pobudza nasz organizm.

Przekonałam Cię? Jeśli ciągle nie to zapoznaj się z danymi poniżej.
Japońska zielona herbata posiada:
– ponad 6 razy więcej antyoksydantów od jagód Goji
– 7 razy więcej antyoksydantów od ciemnej czekolady
– 17 razy więcej antyoksydantów od w dzikich jagód
– i ponad 60 razy więcej antyoksydantów od w szpinaku!

A teraz sięgnij po matchę. Ja już swoją piję. Smacznego! 😉

Fot.: Czajnikowy.pl

Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
67%
heh...
0%
Że co?
33%
Grrrr!
0%
Smutne
0%

Podziel się opinią