Chcąc się rozgrzać, zwłaszcza w takie dni jak teraz warto zadbać nie tylko o odpowiedni ubiór i rozgrzany kominek, ale także o dobrą dietę. Każdy dietetyk przyzna, że wśród produktów spożywczych znajdziemy takie, które rozgrzeją nasz organizm oraz takie, które go ochłodzą. Nie mam tutaj na myśli zimnego piwa 😉 Jakie to produkty?

Rozgrzewające pokarmy przyspieszają krążenie krwi, dodają energii i poprawiają libido. Spożywanie takich produktów zaleca się przede wszystkim osobom z chronicznym brakiem energii, problemem zimnych rąk i stóp, ciągłymi przeziębieniami, bólami stawów i zatrzymywaniem wody w organizmie.

Do produktów rozgrzewających należą:

  • owoce: daktyle, wiśnie i brzoskwinie
  • warzywa: dynia, cebula, por
  • masło
  • orzechy włoskie
  • kurczak oraz jagnięcina
  • wino i kawa – oczywiście z umiarem
  • przyprawy: chili, cynamon, imbir, czosnek, bazylia, rozmaryn i oczywiście pieprz

Wśród pokarmów wyszczególniamy także produkty, które, mają działanie schładzające organizm. Naturalnie, w dużej mierze są to zdrowe pokarmy, których nie należy eliminować ze swojej diety w 100%. Jeżeli jednak chcemy wspomóc swój organizm i zatrzymać odpowiednie uczucie ciepła to ważne, aby produkty schładzające nie górowały w naszej diecie nad produktami rozgrzewającymi.

Do produktów schładzających należą:

  • owoce: jabłko, banan, kiwi, cytryna, pomarańcza, gruszka
  • warzywa: sałata, seler, ogórek, szpinak, pomidory
  • soja, tofu, jęczmień i pszenica pełnoziarnista – również nie przysporzą ciału ciepła
  • jajka
  • zielona oraz miętowa herbata
  • sól i olej sezamowy

Prawie.PRO Made in Poland

YouTube Prawie.PROWszystie filmy

Poznaj kolekcję Prawie.PRO

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *