Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Kurkuma – złota przyprawa o cudownych właściwościach
0

Właściwości kurkumy wykorzystujemy od tysięcy lat nie tylko w kuchni, ale także w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Ma ona wiele prozdrowotnych właściwości, a to wszystko dzięki jej głównemu składnikowi – kurkuminie – nadającej charakterystyczny pomarańczowy kolor wszystkim potrawom, do których dodajemy kurkumę lub curry (mieszanka przypraw, której jednym ze składników jest kurkuma).

Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii, gdzie uzyskuje się ją z korzenia zwanego ostryżem. Wielką popularność osiągnęła przede wszystkim w kuchni i medycynie azjatyckiej. Kurkuma ma przede wszystkim działanie przeciwzapalne, ale także mocne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu świetnie radzi sobie z wolnymi rodnikami, które powstają w naszych organizmie podczas stresu, ostrych treningów, a także intensywnej pracy fizycznej i umysłowej.

Regularna suplementacja lub podawanie kurkuminy wpływa pozytywnie na regenerację organizmu i zmniejsza bóle mięśniowe po treningu. Ponieważ przyprawa ta ma silne działanie przeciwzapalne zauważono jej pozytywny wpływ podczas leczenia zapalenie stawów. Jakby tego było mało, kurkuma:
– przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca,
– pomaga zwalczyć infekcję
– przyspiesza trawienie i metabolizm,
– jest stosowana podczas terapii antynowotworowych,
– jest podawana profilaktycznie do leczenia choroby Alzheimera,
– pomaga leczyć opryszczkę (najlepiej wymieszać ją z miodem i posmarować opryszczkę)
– działa przeciwbakteryjnie (na Wschodzie używa się jej do mycia ran)

Co ważne,
pozytywny wpływ działania kurkumy możemy zauważyć dopiero podczas regularnego spożywania/podawania/suplementacji kurkumy. Medycyna indyjska zaleca spożywanie kurkumy razem z pieprzem, który wpływa na lepsze wchłanianie się kurkuminy.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%