Orkisz ostatnimi czasy przezywa swoje odrodzenie. Prastare zboże, bardzo popularne niegdyś w starożytności i średniowieczu na nowo podbija nasze serca i kubki smakowe. Dlaczego?

Orkisz, a dokładnie pszenica orkisz jest najstarszą odmianą pszenicy. To zboże było uprawiane już w epoce kamienia (tj. ok. 7-8tyś lat p.n.e.), w starożytności żywili się nim Gladiatorzy, od tysięcy lat uprawiają je Azjaci, a w Europie największą popularność przezywało w średniowieczu. Historie tej odmiany pszenicy są bardzo barwne i łączy je jedno – orkisz od tysięcy lat był lubianym i cenionym produktem.

Orkisz jest doceniany za swój cenny skład i właściwości. Wśród składników tego zboża wyróżniamy:
– lekkostrawne białko – zawartość białka w orkiszu jest ok. 30-40% wyższe niż w zwyczajnej pszenicy
– nienasycone kwasy tłuszczowe, wśród których dominuje kwas linolenowy- w orkiszu znajdziemy ich dwa razy więcej niż w zwyczajnej pszenicy
– witaminy A, E, D (rozpuszczalne w tłuszczach) oraz B1, B2, B6 (rozpuszczalne w wodzie)
– pierwiastki fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, kobalt
– błonnik
– kwas krzemowy – wpływa pozytywnie na wygląd skóry oraz wzrost włosów i paznokci
– naturalny antybiotyk Rodanid – ma silne działa antynowotworowe, antyalergiczne i przeciwzapalne, wzmacnia układ odpornościowy i poprawia nastrój

Pszenica orkisz pozytywnie wpływa na naszą odporność, oczyszcza nasz organizm usuwając z niego zbędne toksyczny i dodaje energii. Dodatkowo, zboże to obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, wspomaga krążenie i wspiera funkcjonowanie systemu nerwowego. Podstawowe aminokwasy w składzie wpływają pozytywnie na trawienie oraz wspomagają budowę tkanki mięśniowej.

Co ważne: W poprzednim wieku orkisz utracił swoją popularność na konto pszenicy zwyczajnej, która zaraz po kukurydzy i ryżu jest najczęściej uprawianym zbożem na świecie. Orkisz usunął się w cień , co wyszło mu tylko na plus bo nie został poddany modyfikacjom genetycznym jak pozostałe zboża. Dzięki temu orkisz składa się z lepiej przyswajalnego, niepoddanego modyfikacjom glutenu i w czasach kiedy coraz więcej osób zauważa u siebie problemy z tolerancją glutenu orkisz  znowu przeżywa swoją „drugą młodość” 😉

Prawie.PRO Made in Poland

(63) 149,99 
?
-11%
Koniec serii
(4) 329,99 

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 329,99 

?
(66) 43,99 
?
Druga para -9%
(5) 39,99 
?
Drugi -11%
(22) 55,99 
?
-17%
Druga para -9%
(2) 49,99 

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 49,99 

?
(21) 369,00 
?
(167) 389,99 
?
(66) 89,99 
?
Drugi 11% taniej
(8) 38,59 
?
-34%
Koniec serii
(29) 59,00 69,99 

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 69,99 

?
(21) 95,59 
?

YouTube Prawie.PROWszystie filmy

Poznaj kolekcję Prawie.PRO

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *