Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Siemię lniane – ziarenka lnu o cudownym działaniu
0

Siemię lniane to uznawane za superfoods malutkie ziarnka lnu, które pod wpływem wody mocno pęcznieją i wydzielają duże ilości śluzu. Siemię lniane jest doceniane ze względu na cały wachlarz prozdrowotnych właściwości. Jeżeli więc nie ma ku temu przeciwwskazań warto wprowadzić je do swojej diety.

Siemię lniane jest łatwodostępnym składnikiem w wielu sklepach i aptekach. Ziarenka lnu mogą się pochwalić imponującym składem, na który składa się błonnik, lignany i kwasy tłuszczowe omega-3. Jedna łyżka siemienia dostarczy nam 3g błonnika, a to zabezpiecza ok 10% zalecanej dziennej dawki na włókno pokarmowe.

Co ważne, siemię lniane jest bogate w oba rodzaje błonnika:
błonnik rozpuszczalny, który ma właściwości żelujące, wiąże treści przewodu pokarmowego, obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi oraz opóźnia opróżnianie żołądka, dzięki czemu dłużej czujemy się syci.

błonnik nierozpuszczalny zwiększa objętość mas kałowych, co pobudza bardziej ruchy perystaltyczne jelit, zapobiega zaparciom i pozytywnie wpływa na regularne wypróżnienia. Ważne jednak, aby przy tym pić duże ilości wody, inaczej zaparcia będą coraz częstsze.

Lignany występujące w siemieniu lnianym to bioaktywne związki o antyoksydacyjnym działaniu, posiadające właściwości hormonów płciowych – estrogenów należących do grupy fitoestrogenów. Lignany mają pozytywny wpływ na układ krążenia, zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę i chorobę wieńcową. Lignany mogą także zmniejszać ryzyko wystąpienia raka piersi lub jajników. Co ciekawe, siemię lniane jest najlepszym źródłem lignanów, ponieważ zawiera ich nawet do kilkuset razy więcej niż pozostałe rośliny! Jakby tego było mało lignany także obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przed wystąpieniem osteoporozy.

Siemię lniane jest także cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Tłuszcze te pozytywnie wpływają na układ krążenia, chronią przed nowotworami, zmniejszają stany zapalne i ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz zakrzepów. Omega-3 mają także pozytywny wpływ na pracę mózgu i pamięć.

Siemię lniane to także ważne źródło witaminy B1, która jest niezbędna podczas metabolizmu węglowodanów i dba o prawidłowe działanie układu nerwowego. Jakby tego było mało, nasiona lnu dostarczą nam wiele wartościowych minerałów jak sód, potas i magnez. Siemię lniane zadba nie tylko o nasze zdrowie ale także zdrowy wygląd naszej skóry i włosów.

Ważne: Śluzy powstałe w trakcie moczenia nasion siemienia mogą zmniejszać wchłanianie niektórych leków. Dodatkowo, spożywaniea siemienia lnianego tak samo jak w przypadku innych produktów przyspieszających perystaltykę jelit nie zaleca się osobom chorującym na niedrożność jelit. Mimo wielu prozdrowotnych właściwości siemienia warto skonsultować jego wdrożenie do diety ze swoim lekarzem lub farmaceutą.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%