Zdrowie
Aktualnie czytasz:
SLOW FOOD – co to takiego?
0

Mimo że ruch slow food znany jest już od ponad trzech dekad to dopiero w ciągu ostatnich kilku lat osiągnął szczyt swojej popularności. Jego zwolennicy  na przekór mocno rozwiniętemu trendowi gotowego i szybkiego jedzenia starają się zachować tradycyjne przepisy oraz sposoby przygotowywania  i przetwarzania żywności. Slow food to kult małych, lokalnych kuchni, który docenia naturalny i tradycyjny sposób przygotowywania potraw. Jednym słowem – slow food to przeciwieństwo przetworzonej, gotowej żywności.

Zwolennicy slow food’u uważają wysoko przetworzoną żywność za przyczynę epidemii wielu poważnych chorób, takich jak cukrzyca, otyłość, miażdżyca oraz choroby układu krążenia. Ruch  oraz organizacja Slow Food wspiera zatem lokalnych i tradycyjnych producentów żywności, promuje ich produkty i zachęca do celebrowania jedzenia.

Chcesz żyć według zasad SLOW FOOD? To nie jest wcale takie trudne. Oto kilka podstawowych zasad, którymi kierują się zwolennicy tego ruchu:

  • jedzą sezonowe produkty, które kupują w lokalnych sklepikach, od lokalnych producentów lub sami je wytwarzają.
  • ograniczają spożywanie gotowych potraw, które można dostać w wielu barach, restauracjach oraz sklepach. Kultywujący slow food najczęściej spożywają dania, które przygotowali samodzielnie, ze świeżych i naturalnych składników.
  • uczą kultywowania i delektowania się jedzeniem swoje dzieci, spożywają posiłki z całą rodziną.
  • szybkie i gotowe przekąski (jak np. batoniki czy ciastka) zastępują zdrowszymi, naturalnymi zagryzkami (np. suszonymi owocami, nasionami, orzechami).

Co ciekawe, międzynarodowa organizacja Slow Food przydziela swoich rekomendacji restauracjom, które pozytywnie przejdą proces wyryfikacyjny, czy dana kuchnia korzysta z naturalnych produktów regionalnych. W Polsce takie rekomendacje posiada kilka restauracji, m. in. Atelier Amaro w Warszawie.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
100%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%