Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Acerola – najlepsze źródło witaminy „C”
0

Kilka dni temu pisałam o tym jak ważna jest witamina C w naszej codziennej diecie. Znanym i cenionym źródłem witaminy C jest m. in. acerola. Zwiera ona najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców.

Acerola (znana także jako wiśnia z Barbados) jest zaliczana do gatunku wiecznie zielonych krzewów, pochodzących z Ameryki Środkowej. Owoce tego krzewu słyną z bogatego w witaminę C składu. Szacuje się, że owoc aceroli zawiera nawet do 30 razy więcej witaminy C niż cytryna, a spożycie trzech sztuk pokrywa dzienną dawkę witaminy C dla osoby dorosłej. Więcej na temat witaminy C dowiecie się w osobnym artykule: klik.

Mimo że acerola znana jest głównie jako kopalnia witaminy C może się pochwalić także innymi cennymi składnikami. Owoce ten jest źródłem cennych przeciwutleniaczy: karotenoidów i antocyjanów. Katenoidy przyspieszają opalanie, wspierają prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zapobiegają chorobom serca i wzmacniają odporność. Antocyjany natomiast to antyoksydanty, które  wspierają poprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, funkcjonowanie wzroku, mają działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne i potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Z powodu wymagających warunków przechowywania i transportu owoce aceroli muszą być szybko przetwarzanie na soki, koncentraty i  sproszkowane ekstrakty. W Polsce acerola jest dostęna pod postacią soków, tabletek oraz proszku.

PS: Acerola, podobnie jak witamina C podbija także rynek medycyny estetycznej. Acerola jest źródłem beta-karoten, który wspiera leczenie trądziku oraz opóźnia pojawienie się zmarszczek. Z tego powodu acerola jest częstym składnikiem kremów i maseczek do twarzy.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%