Opinie
Aktualnie czytasz:
Batony proteinowe – ich wpływ na zdrowie i sylwetkę
0

Wiele osób sięga po batony proteinowe kiedy potrzebuje szybko zaspokoić głód i zależy im na dostarczeniu do organizmu dużej ilości białka. Tymi przekąskami często zajadają się sportowcy i osoby na diecie odchudzającej. Niestety, bardzo często w skład batonów proteinowych wchodzą także cukry proste, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, a takie składniki wcale nie pomagają w zrzuceniu nadprogramowych kilogramów.

Zacznijmy jednak od początku – najważniejszym składnikiem batonów proteinowych jest białko. W zależności od rodzaju batona stanowi ono 26 – 47 % jego wartości energetycznej. Dodatkowo, w skład proteinowych przekąsek wchodzą cukry proste, tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, sztuczne barwniki, sztuczne substancje słodzące, środki wypełniające oraz konserwanty. Sporo tego, prawda? To właśnie duża ilość cukrów prostych (czasami nawet 28 g na 80 g całej wagi batona!) oraz tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans zwiększa ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości oraz chorób układu krążenia i nowotworów. Batony proteinowe z jednej strony dostarczą odpowiedniej dawki białka, z drugiej zaś, niebezpiecznych dla naszej sylwetki i zdrowia, składników.

Jeżeli nie chcemy rezygnować z szybkich, wygodnych przekąsek musimy zwracać większą uwagę na ich skład oraz kolejność wymienionych składników. Te wyszczególnione jako pierwsze występują w największych ilościach. Zachęcam także do zwracania uwagi na rodzaj białka występującego w batonach. Najlepiej kupować batony zawierające białko wysokiej jakości – izolaty białek serwatkowych. Polecam szczególnie przekąski bez dodatków cukrów prostych, syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczów nasycnonych, tłuszczów trans oraz alkoholi cukrowych.

Zasada jest prosta: najlepsze i najzdrowsze będą batony i jak najmniejszej liczbie składników.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
100%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%

Podziel się opinią