Aktualnie czytasz:
Co pić po treningu: Piwo, lepsze niż myślisz… Zobacz jakie ma właściwości odżywcze i witaminy
To warto wiedzieć
2

To już chyba taka kolarska tradycja, szczególnie amatorskich kolarzy szosowych, którzy kończą trening kuflem piwa. Czy jest to zdrowe dla naszego organizmu? Obawiam się, że dużo zdrowsze od wypicia pozornie neutralnego kolorowego napoju bez cukru

Piwo to nie tylko alkohol, to również składniki mineralne i witaminy. Jakie? Piwo zawiera witaminy z grupy B, magnez oraz cynk. Po kolei:

  • witaminy grupy B odpowiedzialne są za poprawne funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają stan zdrowia psychicznego, mają wpływ na sprawność intelektualną, uczestniczą w procesie metabolicznym przyswajając węglowodany i zamieniając glukozę w energię. Poza tym ryboflawina (witamina B 2) znajdująca się w piwie poprawia odporność i jest niezbędna do sprawnego działania najważniejszego zmysłu człowieka – wzroku.
  • magnez, którego w kuflu piwa (0,5 l) jest aż 30 mg odpowiada za prawidłową pracę mięśni, również ze funkcje nerwowe
  • pobudza pracę gruczołów – trzustki, prostaty, grasicy w przemianach białek i węglowodanów, przyspiesza gojenie się ran, wpływa dodatnio na skórę, włosy i paznokcie, wzmacnia odporność organizmu.

Wg badaczy z Lanzhou University zawarte w piwie związki chmielu i ksantohumolu minimalizują nie tylko stres, ale także potrafią zmniejszyć ryzyko występowania demencji – a co za tym idzie zachorowaniu na Alzheimer’a.

Piwo w swoim składzie zawiera również krzem, czyli pierwiastek, którego organizm do prawidłowego działania potrzebuje 20-30 mg dziennie. Pierwiastek ten występuje w tkankach łącznych ścięgien, błon śluzowych, ścian naczyń krwionośnych, zastawek serca, skóry oraz układu kostno-stawowego. Jakie są zadania krzemu? Usuwa on toksyczne substancje z komórek, wpływa korzystnie na naczynia włosowate, zwiększa wytrzymałość tkanki kostnej, wzmacnia też odporność organizmu na zakażenia oraz przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się, zapobiegając wiotczeniu skóry, wypadaniu włosów etc.

Każdy chyba wie, że piwo poprawia pracę nerek, dzięki swym właściwością moczopędnym. To z kolei przekłada się na redukcję ryzyka wystąpienia kamieni nerkowych aż o 40 procent (wg badań fińskich naukowców).

Zatem spożywanie naturalnego piwa, oczywiście w rozsądnych ilościach, pozytywnie wpływa na organizm kolarza, pomagając obniżyć ryzyko wystąpienia wielu chorób takich jak cukrzyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego oraz jest źródłem cennych witamin i mikroelementów. Okazuje się, że wypicie kufelka naturalnego piwa – koniecznie warzonego na chmielu – po treningu jest lepsze od kolorowych, chemicznych napojów gazowanych.

 

 

 

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
77%
Interesujące
23%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%
2 Komentarze
  • łukasz
    17 sierpnia 2017 at 17:19

    witam a bezalkoholowe piwo tez pomaga czy nie ?

    • Chindoos
      28 września 2017 at 18:37

      Tak! Ale cały sens w tym, że niezależnie od % artykuł dotyczy tylko piw rzemieślniczych. Źle przeprowadzona pasteryzacja czy w ogóle mikrofiltracja stosowana w największych browarach produkujących międzynarodowego lagera, zabija wszystko co dobre w piwie niestety.

Podziel się opinią