Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez słodkiej kawy, herbaty, bez domowych wypieków i dań na słodko. Każda z wymienionych rzeczy dostarcza organizmowi cukru, którego spożycie według WHO kształtuje się na zbyt wysokim poziomie. 

Na szczęście obecnie na rynku istnieje wiele zamienników tradycyjnego cukru. Biały cukier produkowany jest z buraków cukrowych lub z trzciny cukrowej. Produkt, który trafia dla sklepów jest rafinowany, wysoko przetworzony. Dostarcza on organizmowi wyłącznie kalorii, z których energia wystarcza na krótki czas.

Zdecydowanie lepiej biały cukier zastąpić słodkimi zamiennikami. Coraz bardziej popularna jest stewia. Nie ma praktycznie żadnych kalorii, a jednocześnie jest słodsza od cukru. Można stosować ją do wypieków, ponieważ jest odporna na wysoką temperaturę.

Fruktoza z kolei pozyskiwana jest z owoców, w których naturalnie występuje. Jest cukrem prostym, podobnie jak cukier tradycyjny, niemniej jednak jest znacznie mniej od niego przetworzona. Przy fruktozie również należy zwracać uwagę na jej ilość w codziennym jadłospisie.

Prawie.PRO Made in Poland

-5%
(29) 339,00 

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 339,00 

?
(10) 146,99 
?
Druga paczka -8%
PRO
(9) 395,59 
?
-18%
(11) 139,00 

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 139,00 

?
-10%
(2) 74,99 

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 82,99 

?
-26%
(8) 33,99 

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 33,99 

?
(11) 459,99 
?
PRO
(5) 395,59 
?

YouTube Prawie.PROWszystie filmy

Poznaj kolekcję Prawie.PRO

Przeczytaj również:

One thought on “Cukier, stewia czy fruktoza – czym najlepiej słodzić? Co jest najzdrowsze?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *