Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Dobre masło orzechowe –na co zwrócić uwagę podczas zakupu?
0

O tym, że masło orzechowe jest smaczne, zdrowe i zalecane w diecie sportowców pisałam już w poprzednim tekście. Orzechy stanowią źródło tłuszczy nienasyconych, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej
i zapewniają długie uczucie sytości. Zalet masła orzechowego jest oczywiście dużo więcej, o czym możecie przeczytać tutaj.

Wiemy już, że masło orzechowe to dobra rzecz, idziemy do sklepu, aby się w nie zaopatrzyć i co dalej? Jakie masło wybrać, na co zwrócić uwagę? A może to wszystko jedno, ważne, że jest orzechowe?

Niestety ale nie. Skład masła orzechowego jest bardzo ważny. Na szczęście nie jest on mocno skomplikowany i nie będzie od Was wymagał 10 minutowego studiowania etykiety. Podczas zakupu polecam zwrócić uwagę szczególnie na kilka najważniejszych aspektów:

skład procentowy orzechów w maśle – powinien wynosić 100%. Te produkty będą oczywiście nieco droższe od masła, w którym będziemy mieli 94%, 95%, a nawet 98%. Tutaj jednak nie powinniśmy się kierować ceną.

– unikaj masła, które mają w swoim składzie olej palmowy, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub sól. Zwróć uwagę na skład, nawet jeżeli kupujesz w sklepie lub na stoisku ze zdrową żywnością. Masła orzechowe z napisem „BIO” też nie zawsze mogą się pochwalić czystą zawartością orzechów.

– jeżeli masz wybór, staraj się unikać masła z orzechów arachidowych. Orzechy te mają najmniej korzystny stosunek kwasów omega-3 do omega-6 spośród wszystkich rodzajów. Ponadto, orzechy arachidowe mają zdolności uczulające. Warto więc sięgnąć po masło orzechowe z migdałów, nerkowców, orzechów włoskich, orzechów laskowych lub brazylijskich.

W tym wszystkim pamiętaj jednak, że masło orzechowe jest bardzo kaloryczne. Możesz je jeść, ale nie bez ograniczeń. Nie wpadnij więc w pułapkę, „zdrowe więc mogę jeść ile chcę”. Pamiętaj o umiarze 😉

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%