Aktualnie czytasz:
Jak parzyć zieloną herbatę, aby cieszyć się jej prozdrowotnymi właściwościami?
0

Zielona herbata uważana jest za jeden z najzdrowszych napojów świata. Ludzkość docenia jej właściwości już od ponad 5000 lat. Ciężko jej odmówić prozdrowotnych właściwości. Warto jednak wiedzieć, że aby uzyskać napar z zielonej herbaty z wszelkimi jego zaletami musimy przestrzegać kilku prostych zasad.

Bezapelacyjnie, zielona herbata ma dobry wpływ na nasz organizm, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów, działając antybakteryjnie i przeciwwirusowo, a także przyspieszając metabolizm i wspierając organizm w utracie, a następnie utrzymaniu wagi. Jednak, aby zaparzyć napój, który posiada powyższe właściwości musimy przestrzegać dwóch podstawowych zasad: odpowiednia temperatura i dobra jakość suszu.

Ważne:
1) Kupuj herbaty liściaste, nigdy instant. Sprawdzaj producenta i jakość herbaty. Najlepiej zaopatruj się w zieloną herbatę w sklepach zielarskich lub bezpośrednio u importera chińskich lub japońskich herbat. Zielona herbata zaparzana z torebki nie ma tak naprawdę nic wspólnego z prawdziwym naparem, nawet smaku J

2) Nie zalewaj liści herbaty zaraz po zagotowaniu wody. Odczekaj min. 5 minut po wyłączeniu czajnika, zanim zalejesz liście. Jeżeli chcesz być pewien/pewna i znać dokładną temperaturę  wody, zainwestuj w termometr kuchenny . Cena takiego gadżetu jest niewielka, a na pewno ułatwi Ci cały proces.

Pamiętaj: Zielona herbata posiada mnóstwo dobrych dla zdrowia właściwości. Jednak w nadmiarze – tak jak wszystko może zaszkodzić. Dlatego nie zaleca się jej pić więcej niż 2-3 filiżanki dziennie.  Jeśli natomiast przyjmujesz leki pobudzające układ nerwowy skonsultuj się wcześniej ze swoim lekarzem.

Green tea with the sky.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%

Podziel się opinią