Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Kasza jaglana – królowa wśród kasz
0

Kasza jaglana to najmniej popularna i jednocześnie najcenniejsza z wszystkich kasz. Doceniana przez lekarzy i dietetyków, głównie ze względu na swoje działanie alkalizujące. Nie jest to jednak jej jedyna zaleta. Ma ich dużo, dużo więcej…

Kasza jaglana jest jedna z najstarszych kasz, jakie człowiek nauczył się uprawiać. Odpowiednio przygotowana jest idealnym składnikiem podczas przygotowywania dań obiadowych, śniadań i deserów. Może nam zastąpić ziemniaki, mąkę, chleb, budyń i wiele, wiele innych produktów. Ze względu na brak glutenu jest idealną alternatywą dla osób mających celiaklie.

Jakie jeszcze zalety posiada kasza jaglana?

obniża ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych – ma pozytywny wpływ na serce ze względu odpowiedni stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych (2:1)
– jest źródłem witamin z grupy B, które wspierają prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz maja wpływ na poprawę wyglądu skóry,
– zawiera żelazo i lecytynę,
ma działanie alkalizujace,
ma właściwości antygrzybiczne ­ – posiada właściwości naturalnego antybiotyku
– jest źródłem tryptofanu, aminokwasu który podnosi poziom sertoniny, pobudza do pracy układ odpornościowy i poprawia nastrój,
– zawiera krzem, wpływający pozytywnie na stan kości, włosów i paznokci,
– ma właściwości rozgrzewające, dlatego polecana jest osobom przeziębionym, mającym problemy z chorobami górnych dróg oddechowych,
usuwa nadmiar śluzu z organizmu, co przynosi ulgę osobom chorującym na zapalenie zatok.
Jakby tego było mało, kasza jaglana jest bardzo prosta w przyrządzeniu i pyszna! 😊

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
100%
Interesujące
0%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%