Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Kiedy jesień za oknem – pamiętaj o witaminie C!
0

Witamina C jest wykorzystywana zarówno w medycynie jak i w kosmetyce. Koncerny farmaceutyczne czerpią z jej dobrodziejstw garściami.
W okresie przeziębień witamina C wyjątkowo wspiera nasz organizm z walce z wirusami. Jakie produkty warto wprowadzić do swojej diety, aby wzbogacić ją w tę cenną witaminę?

Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy jest uzależnione od naszego wieku, płci oraz ogólnego stanu organizmu. Średnia dzienna dawka witaminy C dla dorosłej osoby wynosi ok. 60 -75 mg/h. Największe dawki zaleca się kobietom w ciąży, matkom karmiącym piersią, palaczom oraz chorym na nadciśnienie tętnicze. Dzienna dawka dla dzieci do 9 roku życia jest mniejsza i wynosi od 30 do 40 mg/h. Wraz z wiekiem dziecka ta dawka rośnie, ważne jednak, aby nie przekroczyć zalecanej ilości. Witaminy C nie można zjeść za dużo „na zaś”. Należy ją przyjmować regularnie w odpowiednich dla siebie dawkach, ponieważ wszystko w dużych ilościach może zaszkodzić.

Niedobór witaminy C powoduje natomiast osłabienie układu odpornościowego, a w konsekwencji zwiększa podatność na infekcje i wirusy.

Głównym źródłem witaminy C (inaczej kwasu askorbinowego) są zioła, owoce i warzywa. Jednym z najważniejszych dostarczycieli witaminy C są owoce dzikiej róży – 100 gr tego owocu dostarcza 250-800 mg kwasu askorbinowego! Można ją także znaleźć w orzechach, mięsie oraz nabiale. Witamina C jest wrażliwa na światło i temperaturę dlatego największe jej ilości znajdziemy przede wszystkim w surowych owocach i warzywach.

Wśród jadalnych owoców najlepszym źródłem witaminy C jest czarna porzeczka, pomarańcze, kiwi, grejpfruty, truskawki oraz cytryny. Kwas askorbinowy dostarczą nam także maliny, jabłka, czerwona porzeczka, agrest, gruszki, banany i śliwki. Do warzyw bogatych w tę witaminę zaliczamy paprykę, brukselkę, natkę pietruszki, kalarepę oraz brokuły, a także buraki, sałatę, kalafior, pomidory, cykorię, marchewkę i rzodkiewkę.

Wielu z nas zapomina jednak, że dobrym źródłem witaminy C są nie tylko owoce i warzywa ale także zioła. Spośród ziół warto sięgnąć szczególnie po rokitnik zwyczajny, chiński cytrynowiec, ziele pokrzywy i liście lebiodki pospolitej. Warto wykorzystać te zioła do przygotowania rozgrzewających naparów.  Można je kupić w aptece lub sklepach zielarskich w postaci suszu, a nawet tabletek i kapsułek.

Nie możemy także zapomnieć o drogocennej Aceroli, która zawiera nawet do 30 razy większą dawkę witaminy C niż grejpfrut albo cytryna!

Pamiętaj! Odpowiedni poziom witaminy C jest bardzo istotny dla naszego zdrowia i samopoczucia. Niedobór kwasu askorbinowego może być przyczyną uczucia osłabienia i zmęczenia, problemów z koncentracją, braku apetytu, kłopotów ze snem oraz wyższą podatnością na infekcje. Ważne jednak, aby nie przesadzić i nie przekroczyć zalecanej dawki.

 

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
100%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%