Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Ocet jabłkowy i jego wykorzystanie w naszej kuchni
0

Ocet jabłkowy znany i ceniony jest już od kilku tysięcy lat. Nasi przodkowie używali go do poprawy krążenia,  oczyszczania wątroby, zwiększenia odporności, a nawet oczyszczenia krwi i węzłów chłonnych. Jak jest dzisiaj?

Przez tysiące lat octowi jabłkowemu przypisano wiele prozdrowotnych właściwości. Mimo że wiele z nich nie zostało naukowo potwierdzonych to ocet jabłkowy ma kilka cech, które warto wykorzystać.

Ocet jabłkowy ma działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Z tego powodu jest świetnym produktem do konserwowania żywności oraz płukania warzyw i owoców. Ponieważ jednak większe stężenie octu przy kontakcie ze skórą może uszkadzać jej komórki nie należy dopuszczać do bezpośredniego kontaktu octu z ciałem.

Dodatkowo, ocet jabłkowy zmniejsza stężenie glukozy we krwi przy jednoczesnym zwiększeniu wrażliwości komórek na działanie insuliny, spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia oraz rozpad skrobi na cukry proste. Z tych wszystkich powodów jest polecany chorym na stan przedcukrzycowy, cukrzycę, insulinooporność oraz osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Ponieważ ocet reguluje poziom glukozy oraz zmniejsza wydzielanie insuliny wpływa to także na utratę nadmiernej tkanki tłuszczowej. Z tego powodu octu jabłkowemu przypisuje się także właściwości odchudzające. Nie możemy jednak spożywać nieograniczonych ilości octu, dodawać go do każdej potrawy lub pić dużych ilości z wodą, licząc na szybki spadek wagi. Taka kuracja musi być uzupełniona odpowiednią dietą oraz aktywnością fizyczną inaczej może się dla nas skończyć tragicznie.

Ważne!

  1. Nie należy spożywać octu jabłkowego w dużych ilościach. Ocet powinno się rozcieńczać w wodą w proporcjach: 1 lub 2 łyżki/1 szklanka wody. Taki roztwór należy wypić na czczo lub do posiłku 1-2/dzień. Wypicie dużej ilości octu jabłkowego może doprowadzić do podrażnienia, a nawet poparzenia jamy ustnej i przełyku.
  2. Jeżeli masz stwierdzony stan przedcukrzycowy, cukrzycę, insulinooporność, zaburzenia gospodarki węglowodanowej lub masz jakiekolwiek wątpliwości co do bezpieczeństwa wprowadzenia octu jabłkowego do swojej diety, zanim to zrobisz – dla pewności, skonsultuj się wcześniej ze swoim lekarzem lub dietetykiem.
Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
100%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%