Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Odchudzanie: Owoce – kiedy należy je jeść aby nie przytyć?
0

Od dziecka wpajano nam, że owoce są zdrowe i trzeba je jeść. Ja należę do tego rzadkiego gatunku człowieka, który uwielbiał owoce od zawsze. Do tego stopnia, że już za czasów przedszkolnych w starciu batonik vs banan wygrywał banan. Pamiętam jak inni rodzice nie mogli się nadziwić „jakim cudem to dziecko je tyle owoców?”, podczas gdy ich pociechy ledwo pozwalały wmusić w siebie kawałek gruszki czy jabłka. Ależ oni się „gimnastykowali” tłumacząc swoim sześciolatkom jakie duże i silne urosną po zjedzeniu kawałka owocu. Sama przy okazji się trochę nasłuchałam i zapamiętałam..

Jako wielka fanka owoców z bogatą wiedzą na temat ich cudowności(wpojoną przez rodziców moich przedszkolnych kolegów) przez lata jadłam je kiedy tylko chciałam, w ilościach jakie był w stanie przyjąć mój żołądek. Na studiach dowiedziałam się, że był to wielki błąd. Dlaczego? Ponieważ pora jedzenia owoców ma ogromny wpływ na nasz organizm i masę ciała.

Skład owoców to przede wszystkim woda, śladowe ilości białka i tłuszczy (wyjątkiem jest awokado), duża ilość błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Niestety owoce są także bogate w fruktozę – cukier prosty. Kiedy zawartość fruktozy w owocu nie jest zrównoważona podobną ilością błonnika, cukier zostaje natychmiastowo wchłaniany przez nasz organizm. Skutkuje to szybkim wzrostem, a następnie spadkiem poziomu insuliny, co natomiast prowadzi do niekontrolowanych napadów głodu. Zakończenie każdy już zna…

W ten sposób działają w szczególności owoce o wysokim indeksie glikemicznym, do których należą winogrona, daktyle, mango, arbuzy, melony i banany. Owoce dostarczają organizmowi dużą ilość fruktozy. Aby się jej pozbyć z krwi nasze ciało musi wyprodukować dużą ilość insuliny a następnie rozlokować cukier w komórkach organizmu, głównie w tkance tłuszczowej.  Dlatego jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej i mamy ochotę na owoc – lepiej wybrać ten o niższym indeksie glikemicznym. Należą do nich jabłka, gruszki, wiśnie, śliwki, pomarańcze, truskawki i żurawina.

Do strawienia owoców organizm zużywa mniej energii niż podczas spalania posiłków białkowych, tłuszczowych i węglowodanowych. Zjedzone jabłko już po 20-30 minutach przesuwa się do jelita gdzie następuje jego trawienie. Z tego powodu nie należy jeść owoców bezpośrednio po innym posiłku.  Wówczas nie zostanie on przesunięty do jelita, zacznie się rozkładać i fermentować w naszym żołądku. Nie zaleca się także spożywania owoców w postaci przekąsek między innymi daniami. Jak już wspominałam, po ich zjedzeniu wzrasta poziom insuliny w organizmie co w konsekwencji wywołuje uczucie głodu. Finalny efekt jest taki, że mimo iż zjedliśmy pełnowartościowy posiłek a do tego poprawiliśmy go owocem, ciągle chcemy jeszcze. Odradza się również jedzenia owoców wieczorem i przed snem. Powodem jest naturalnie wysoki IG tych produktów. Organizm, który przygotowuje się już do odpoczynku będzie jeszcze wolniej trawił cukry dostarczone przez owoce. W konsekwencji, duża ich ilość zostanie przetransportowana do komórek w tkance podskórnej i odłoży się w postaci tłuszczu i „oponki”.

Najlepiej jeść owoce w godzinach porannych: na śniadanie lub II śniadanie w pracy, szkole czy na spacerze. Dodając do nich jogurt lub płatki owsiane fundujemy sobie pełnowartościowy posiłek na dobry początek dnia. Spróbujcie – Wasze ciało będzie Wam za to wdzięczne.

Jakby jeszcze kilka lat temu ktoś mi powiedział, że jedzenie owoców na noc grozi otyłością zostałby przeze mnie wyśmiany. Cóż, ignorancja, której źródłem jest niewiedza. Czasami tylko ta ignorancja może źle odbić się na naszym zdrowiu i samopoczuciu.
Podsumowując: owoce są wspaniałym wartościowym produktem należy je jednak jeść w odpowiednich ilościach i o odpowiednich porach.

Po raz kolejny kłania się ważna zasada: umiar – we wszystkim…

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
50%
Interesujące
50%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%

Podziel się opinią