Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Pasta z awokado – zdrowy zamiennik masła i margaryny
0

Osoby odstawiające nabiał, przechodzące na dietę redukcyjną lub zwyczajnie zaczynające zdrowo się odżywiać często mają problem ze znalezieniem odpowiedniego smarowidła do chleba. Margaryna nie jest dobrym  dobrym substytutem masła, kanapka ze smalcem też raczej mało kogo zachwyci (chociaż osobiście znam kilku fanów tego smarowidła).  W takiej sytuacji z pomocą przychodzi nam pasta z awokado.

Awokado to jedno z najbardziej kalorycznych owoców, które składa się głównie z tłuszczy. Mimo to, a może raczej dzięki temu, regularnie spożywane awokado pozytywnie wpływa na nasz metabolizm, obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga nas w walce o szczupłą zdrową sylwetkę. Dzieje się tak dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym (omega-3, omega-6), które posiadają te owoce. Z tych właśnie powodów warto zastąpić wszelkie smarowidła do chleba pastą z awokado.

Taka pastę bardzo łatwo przygotować. Głównym jej składnikiem jest naturalnie – awokado. To co dodamy ponadto zależy od naszych preferencji. Ja osobiście uwielbiam pastę z awokado, suszonymi pomidorami i oliwkami – przepis poniżej. Osoby, które nie lubią specyficznego smaku awokado mogą dodać więcej dodatkowych składników, które nadadzą paście inny smak, takich jak np. czosnek, chili lub sok z cytryny.

Przykładowy przepis na pastę z awokado:
– 1 dojrzałe awokado
– 4 plasterki suszonych pomidorów z oleju
– 1 łyżeczka oleju z przyprawami, którym zalewane są suszone pomidory w słoiku (ważne, aby nabrać jak najwięcej przypraw)

Wszystko blendujemy. Na koniec dorzucamy 5-10 sztuk pokrojonych w cienkie paseczki zielonych oliwek. Posypujemy szczyptą pieprzu. Wszystko mieszamy łyżką i koniec 😊 Smacznego!

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
100%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%