Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Przyprawy, które wspomagają spalanie tłuszczu – wprowadź je do swojej diety
0

Czy wiesz, że można w prosty sposób wspomóc organizm w walce o wymarzoną sylwetkę i wysportowane ciało? Wystarczy, że wprowadzisz do swojej kuchni kilka przypraw. Wpłyną one nie tylko na walory smakowe przygotowanego dania, ale zadziałają przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, detoksacyjnie, a nawet zrobią to wszystko jednocześnie. Poniższe przyprawy posiadają jeszcze jedną, najważniejszą dla tego artykułu cechę – przyspieszają spalanie tłuszczu i podkręcają metabolizm.

Najpopularniejszy wśród przypraw spalających tłuszcz jest dobrze nam znany cynamon. Większości kojarzy się przede wszystkim z szarlotką, piernikiem, zimową herbatą i świętami Bożego Narodzenia. Oprócz dużych walorów smakowych posiada wiele innych zalet. Spożywanie pół łyżeczki cynamonu dziennie wpływa na obniżenie cholesterolu, regulację cukru we krwi, oczyszczenie organizmu z toksyn oraz najważniejsze – zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Osobom lubiącym tę przyprawę nie brakuje pomysłów na jej wykorzystanie. Nadaje się idealnie do wypieków, kaw, herbat, napoi, deserów, obiadów owocowych, a nawet mięs. Kardamon jest jedną z najdroższych przypraw, zaraz po szafranie i wanilii. Podobnie jak cynamon zaliczany jest do przypraw korzennych wspomagających spalanie tłuszczu. Ma nieco inny, kwaskawo-słodki smak. Poleca się picie kawy z dodatkiem cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej.

Przyprawy te nie tylko niwelują szkodliwy wpływ kawy, ale także znacząco poprawiają jej smak i aromat. Przyspieszony metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej zapewni nam także systematyczne spożywanie papryki cayenne. Dodatkowo ma ona dobry wpływ na nasze serce. Tutaj radzę odmierzać ilości szczyptami, nie łyżeczkami 😉 W tym zestawieniu nie mogło też zabraknąć nasza dobrej, polskiej cebuli.  Przez niektórych uważana za warzywo i jeden z głównych składników większości potraw, przez innych za przyprawę i dodatek do dań. W obydwu przypadkach efekt jej działania jest taki sam – wspomaga  spalanie tłuszczu i przyspiesza nasz metabolizm. Najlepiej jest ją spożywać w surowej postaci (nie gotować ani nie podsmażać), dodając np. do zup, mięs i sałatek. Czosnek się kocha lub nienawidzi. Szczególnie małymi względami cieszy się wśród dzieci, a szkoda. Znany i szanowany jest przede wszystkim za swoje antybakteryjne działanie. Nie bez powodu  otrzymał tytuł naturalnego antybiotyku. Regularne i częste spożywanie kilku surowych ząbków czosnku wspomoże nasz organizm w walce ze zbędnymi wałeczkami tłuszczu. Odważniejszym polecam żucie ząbku czosnku z miodem lub owinięcie go w liść sałaty czy pomidora. Ostrzegam jednak przed skutkiem ubocznym jakim jest specyficzny odór z ust. Singlom będzie zdecydowanie łatwiej wdrożyć go do swojej diety 😉 Ostatnią polecaną przyprawą jest kurkuma – ulubienica kucharzy, dietetyków i fit freaków. Uważana za jedną z najwartościowszych przypraw w większości domów na świecie. Charakteryzuje się mocnymi właściwościami antyoksydacyjnymi i przeciwzapalnymi. Udowodniono, że ma także pozytywny wpływ na leczenie nowotworów.  Ponadto, redukuje ryzyko cukrzycy i jak pozostałe przyprawy – wspomaga organizm w spalaniu tłuszczy.

Nie pozostaje mi nic innego jak odesłać Cię do kuchni. Wcześniej tylko zaopatrz ją w powyższe przyprawy. Smacznego!

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
33%
Interesujące
67%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%

Podziel się opinią