Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Węglowodany złożone na kolację – dlaczego warto je jeść?
0

Co jeść na kolację, czy w ogóle ją jeść, o której godzinie – kolacja to zawsze był najbardziej problematyczny posiłek dla osób będących na diecie i dbających o sylwetkę. Sama przerabiałam wiele wersji – kolacja przed 18:00, kolacja 3 godziny przed snem, białko, węglowodany, tłuszcze, itd…. Jak to jest naprawdę, co powinny jeść przed snem jeżeli zależy nam nie tylko na szczupłej sylwetce, ale także wypoczętym, zregenerowanym organizmie (co też w następstwie wpływa na naszą figurę)?

Najnowsze zalecenia dietetyków mówią o tym, że węglowodany na kolację wcale nie są złym rozwiązaniem.  Dlaczego? Węglowodany złożone pomagają naszemu organizmowi wydzielać serotoninę (hormon szczęścia).  Wysoki poziom serotoniny przed snem uspokaja, pomaga nam się odprężyć, wyciszyć, a także obniża naszą aktywność fizyczną i psychiczną. Na dalszym etapie serotonina zostaje zamieniona w melatoninę (hormon snu), która wpływa na nasz dobry sen i regenerację.

Wiemy już, że przed snem warto sięgnąć po węglowodany. Tylko jakie? Na kolację najlepiej wybrać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (IG), do których należą m. in.: makarony razowe, ryż pełnoziarnisty lub kasze gruboziarniste. Ważne, aby ostatni posiłek spożyć ok. 2 godziny przed snem.

Jedzone na kolację węglowodany zapewnią nie tylko lepszy sen, ale co za tym idzie:
– szybką regenerację organizmu
– wyregulowanie wydzielania melatoniny
– mniejsze ryzyko podjadania (wynikające z lepszej wrażliwość na insulinę następnego dnia)
– krótszy i efektywniejszy sen
– lepszą koncentrację kolejnego dnia
– sprawniejszą pracę układu hormonalnego
– lepsze wchłanianie wartości odżywczych.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
50%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
50%
Smutne
0%