Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Zawsze myj cytrusy przed ich obraniem!
0

Sezon zimowy w naszym kraju to czas kiedy na półkach z owocami królują głównie owoce cytrusowe. Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty cieszą się aktualnie wielka popularnością. Kochamy te cytrusy nie tylko za smak, ale także za witaminy których nam dostarczają. Warto jednak pamiętać o odpowiednim przygotowaniu owoca zanim go zjemy, aby razem z witaminy nie dostarczyć sobie pestycydów.

Owoce cytrusowe, które przybywają do nas z „ciepłych krajów” musza często przebyć nawet kilkumiesięczną podróż, aby finalnie zostać wyłożone na pólki naszych sklepów. Zapobiegając wcześniejszemu zepsuciu owoców konserwuje się je specjalnymi środkami chemicznymi, które są trujące dla człowieka.

Z tego powodu, przed zjedzeniem grejpfruta, pomarańczy czy mandarynki należy ją wcześniej odpowiednio oczyścić. Obranie ze skórki to zdecydowanie za mało. Przed zjedzeniem cytrusa należy go dokładnie umyć pod ciepłą bieżącą wodą. Jeżeli natomiast zjadamy lub dodajemy do napoju owoc ze skórką (jak np. plasterek cytryny do herbaty) należy nie tylko umyć skórkę, ale także sparzyć owoc wrzątkiem. Na koniec powinniśmy dokładnie umyć ręce.

Ta profilaktyka pomoże nam uniknąć zatrucia pestycydami, które osiadają na skórkach owoców. Takie zatrucie prowadzi do silnych bolów żołądka, a długoterminowo może nawet doprowadzić do poważniejszych chorób, m. in. nowotworów.

Należy też unikać dodawania skórek z cytryn i pomarańczy do deserów i innych potraw oraz wyciskania z nich soków przy okazji wyciskania soku z owoców.

Możemy śmiało powiedzieć, że to co jest w skórce owoca oraz na niej to trucizna, a od trucizny powinniśmy się trzymać z daleka.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
50%
Interesujące
50%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%