Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Zdrowie odżywianie: Mocno dojrzałe, brązowe banany – jeść czy nie?
0

W polskich sklepach można znaleźć cztery rodzaje bananów: zielone, żółte, żółte z brązowymi plamkami  i brązowe. Standardowy Kowalski postrzega je w kategoriach: niedojrzałe (zielone), dojrzale (żółte) i popsute, ewentualnie przedojrzałe (z ciemnymi plamami). Błąd!

Poprawna ocena skórki banana wygląda następująco: niedojrzały (zielony), dojrzewający lecz ciągle niedojrzały (żółty), dojrzały (z ciemnymi plamami) oraz wyjątkowo dojrzały ale często nadal zdatny do  jedzenia (brązowy).

Ku mojej radości ciemniejące banany nie cieszą się zbyt dużym zainteresowaniem. Traktowane są jako towar zepsuty zarówno przez kupujących jak i sprzedających. Efekt jest taki, że prawie zawsze można je dostać w promocyjnych cenach. Jak dla mnie rewelacja.

Dlaczego? Ponieważ to banan z ciemnymi plamami jest najzdrowszy dla naszego organizmu.  Wraz z przybieraniem ciemnych barw wytwarza przeciwutleniacze i nabiera właściwości przeciwrakowych. Dojrzałe banany produkują CMN – Czynnik Martwicy Nowotworów, mówiąc prościej  substancję, która ma zdolności zwalczania patologicznych komórek. Wniosek nasuwa się sam – im dojrzalszy banan tym większe zdolności antyrakowe posiada.

Jeżeli tylko nie jesteś cukrzykiem (lub nie cierpisz na inną chorobę, która zmusza Cię do unikania szybkiego wzrostu cukru we krwi) zajadaj się bananami. Korzystaj z promocyjnych cen i poluj na te brzydkie, ciemne, których nikt inny nie chce jeść 😉

Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
43%
Interesujące
29%
heh...
0%
Że co?
29%
Grrrr!
0%
Smutne
0%

Podziel się opinią