Zdrowie
Aktualnie czytasz:
5 sposobów na lepszą odporność
0

Epidemia przeziębień przeżywa aktualnie swoje apogeum. Mimo że bardzo chcielibyśmy zakląć rzeczywistość i przyspieszyć nadejście lata to fakty są brutalne – nadal mamy zimę. Ciągłe wzrosty i spadki temperatury sprawiają, że na zewnątrz próżno szukać śniegu i prawdziwej, białej pory roku. To jednak nie znaczy, że okres grypowy mamy już za sobą. Warto więc zapobiegawczo zadbać o swoją odporność. Jak? Mamy na to kilka naturalnych sposobów.

Wprowadzenie kilku produktów na stałe do swojego życia wesprze nasz organizm w walce z wirusami. Dobra wiadomość jest taka, że są to produkty łatwodostępne i smaczne 😊
W co więc warto zaopatrzyć swoją kuchnię?

     1. Kiszoknki

Kiszone ogórki oraz kiszona kapusta dostarczą nam solidnej dawki witaminy C. To jednak nie wszystko. Produkty te są źródłem bakterii kwasu mlekowego, które zapobiegają powstawaniu bakterii gnilnych oraz pobudzają organizm do produkcji γ-interferonu – naturalnej subtancji o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym.

  1. Czosnek

Nasz poczciwy, doceniany przez babcie czosnek przez wielu nazywamy jest naturalnym antybiotykiem. Bezapelacyjnie zasłużył sobie na tę nazwę. Czosnek jest bogatym źródłem siarczków i allicyny dzięki czemu skutecznie zapobiega i zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe układu oddechowego. Dobra wiadomość dla osób nieprzepadających za smakiem świeżego czosnku – suszony, w postaci przyprawy także nie traci swoich prozdrowotnych właściwości.

  1. Owoce dzikiej róży

Owoce dzikiej róży są uznawane za jedno z największym źródeł witaminy C. Istotności wpływu witaminy C na nasz układ odpornościowy chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć. Warto więc zadbać o jej odpowiedni poziom w naszych organizmie. Innym, cenionym źródłem tej witaminy jest m. in. natka pietruszki, papryka, owoce cytrusy, żurawina, kapusta, jabłka oraz wyżej wymienione kiszonki.

  1. Miód

Nasz dobry polski miód to wybawienie podczas niejednej infekcji. Znany i lubiany za swoje właściwości chyba nigdy nie „wyjdzie z mody”. Miód dostarcza nam wielu witamin i składników mineralnych takich jak witamina A i C oraz żelazo. Jest także źródłem substancji, która hamuje rozwój bakterii, a nawet zabija niektóre ich szczepy – inhibiny. Musimy jednak pamiętać, że miód poddany wysokiej temperaturze traci większość swoich prozdrowotnych właściwości.

  1. Owoce i warzywa dostarczające prowitaminę A

Nasz organizm wykorzystuje prowitaminę A do wyprodukowania witaminy A, której niedobór skutkuje m. in. niską odpornością. Witamina A jest także zaliczana do silnych antyoksydantów skutecznie zwalczających wolne rodniki. Więcej na temat antyoksydantów przeczytasz tutaj: KLIK.
Warto więc wprowadzić do swojego menu produkty bogate w priowitaminę A, do których należą m. in. dynia, jarmuż, szpinak, marchew, cukinia i śliwki.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
33%
Interesujące
67%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%