Zdrowie
Aktualnie czytasz:
DIETA LOWFODMAP – odpowiedź na Zespół Nadwrażliwego Jelita
0

Coraz częściej słyszy się o chorobach układu pokarmowego. Nietolerancja glukozy, laktozy, Zespół Nadwrażliwego Jelita (IBS) to bardzo często spotykane przypadłości. Chorzy na IBS zazwyczaj latami próbują odnieść jakikolwiek skutek w walce z tą okropną chorobą. Wielu z nich się ot nie udaje. Wówczas do problemów jelitowych dochodzi często nerwica lub depresja, a nawet jedno i drugie.

Wśród chorych na IBS coraz popularniejszą dietą jest dieta FodMap. Autorami tej diety są australijscy naukowcy z Monash University, którzy opracowali listą dozwolonych oraz niewskazanych produktów. Nazwa FODMAP pochodzi od cukrów, które w I fazie diety powinno się wyeliminować. Są to: Fermentujące Oligosacharydy, Disacharydy, Monosacharydy i Poliole – w skrócie: FODMAP.

Badania wykonane przez pracowników Monash Uniwersity udowodniły, że powyższe łatwo fermentujące, słabo wchłaniane węglowodany jak np. fruktoza, laktoza, fruktany oraz alkohole polihydroksylowe (zalicza się do nich substancje słodzące: sorbitol, mannitol maltitol i ksylitol) mogą nasilać objawy Zespołu Nadwrażliwego Jelita. Są to produkty o dużej zawartości FODMAP – tzw. HIGHFODMAP.

Dieta oparta na produktach o niskiej zawartości FODMAP – inaczej dieta LOWFODMAP uznawana jest za pomocną podczas walki z Zespołem Nadwrażliwego Jelita. Co ważne – ponieważ jets to dieta, która eliminuje w I fazie wiele istotnych produktów, nie można jej stosować do końca życia.

I etap diety trwa zazwyczaj ok. 6-8 tygodni. W tym czasie należy wyeliminować ze swoich posiłków produkty o wysokiej zawartości FODMAP.
II etap polega na stopniowym rozszerzaniu diety o produkty zawierające większe ilości FODMAP. Należy pamiętać o dodatkowych nietolerancjach pokarmowych i brać pod uwagę, że każdy organizm jest inny i może różnie reagować na wprowadzane produkty. Na tym etapie może się okazać, że chory nie toleruje pewnych produktów.
III etap to dostosowanie diety do swojego naturalnego rytmu dnia i swoich nawyków, tak aby objawy Zespołu Nadwrażliwego Jelita już więcej nie wróciły

 

Uogólniona tabela z produktami HIGH i LOW FODMAP wygląda tak jak poniżej. W celu znalezienia szerszych informacji polecam zaglądnąć TUTAJ

 

                                                                           HIGHFODMAP                                                                                                                 LOWFODMAP

warzywa cebula, szparagi, karczochy, kalafior, brukselka, soczewica, brokuł, groszek zielony,  buraki ćwikłowe,grzyby, koper włoski, czosnek, kapusta, por, patison marchew,  ogórki, sałata, papryka o wydłużonych strąkach, kabaczek, pomidory, kapusta chińska,  seler, bakłażan, kiełki bambusa, dynia, słodkie ziemniaki, szczypiorek, kukurydza
owoce jabłko,arbuz,  brzoskwinie,  gruszka chińska, morele, śliwki, owoce suszone, owoce z puszki,  gruszka,  mango, nektarynka,morele, banany, mandarynki, kiwi, pomarańcze, ananasy, winogrona, grejpfruty, truskawki, cytryny, jagody
mleko i produkty mleczne twaróg, delikatne sery (mascarpone, ricotta), mleko skondensowane, jogurty, maślanka, mleko (krowie, owcze, kozie), kwaśna śmietana, bita śmietana, mleko sojowe ser (szwajcarski, cheddar, parmezan, mozzarella), ser brie, ser camembert, mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło, masło orzechowe, margaryna
źródło białka nasiona roślin strączkowych: soczewica, ciecierzyca, fasola, soja mięso, drób, ryby, jaja, tofu
pieczywo i produkty zbożowe żyto, produkty pszenne, pieczywo pszenne, płatki śniadaniowe pszenne z suszonymi owocami, makaron pszenny  mąka orkiszowa, chleb orkiszowy na zakwasie, mąka owsiana, płatki owsiane, ryż, komosa ryżowa, pieczywo bezglutenowe, płatki ryżowe, makaron bezglutenowy,
orzechy i nasiona  pistacje, orzechy nerkowca orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzeszki piniowe, orzechy makadamia, ziarna sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika (wszystkie powyższe w ilości 1 małej garści)
inne syrop z agawy, miód, syrop glukozowo-fruktozowy (high fructose corn syrup – HFCS), słodziki (sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol)

tabela: www.mp.pl

 

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
50%
Interesujące
50%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%