Zdrowie
Aktualnie czytasz:
KIWI – sprzymierzeniec w zapobieganiu zaparciom
0

Coraz częściej słyszy się o problemach układu trawiennego i problemach z zaparciami. Kto sam ma podobne dolegliwości doskonale zdaje sobie sprawę jak uciążliwe są ich objawy. Wielu chorych zmaga się z przewlekłymi zaparciami, jednak nawet te sporadyczne potrafią mocno wpłynąć na nasze samopoczucie. Naturalnie, na rynku dostępnych jest wiele farmaceutycznych rozwiązań.

Nasze jelita są jednak tak skomplikowaną machiną, że leki, herbatki, ziółka, tabletki przyspieszające trawienie lub zwyczajnie przeczyszczające mogą jeszcze więcej zaszkodzić i namieszać aniżeli pomóc.

Nikogo nie zaskoczy fakt, że najlepiej wspomagać jelita naturalnymi metodami. M. in. dostarczając im produkty, owoce, warzywa itd., które wspierają trawienie i zapobiegają biegunkom. Takim produktem jest znane wszystkim i lubiane  KIWI.
Według dietetyków, systematyczne spożywanie jednego kiwi dziennie może wspomóc nasz układ trawienny i przyczynić się do wyeliminowania zaparć. Kiwi to owoc bogaty w błonnik i przeciwutleniacze, ma mocne działanie przeciwzapalne, dzięki czemu może pozytywnie wpłynąć na funkcje jelit i załagodzić objawy przewlekłych zaparć.

Warto także zauważyć, że kiwi posiada w swoim składzie aktynowice. Jest to enzym wspierają motorykę przewodu pokarmowego. Codzienne systematyczne spożywanie tego owocu wpływa także na miękkość i masę stolca, co pozytywnie wpływa na łatwość i częstotliwość wypróżnień. Ważne jednak, aby osoby mające choroby jelit lub żołądka zwróciły uwagę czy kiwi nie powoduje nieprzyjemnego puchnięcia brzucha, pieczenia lub bólu żołądka lub jelit.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
100%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
0%